“Reizen wordt (g)een makkie”

Nog enkele weken en de zomervakantie begint. Veel mensen kijken er naar uit om eindelijk nog eens naar het Zuiden te trekken. Ik ook hoor. Ik wil graag weer naar Barcelona reizen. Ik heb het het voorbije corona-jaar veel te hard gemist. De vraag is of dat, in tegenstelling tot vorige zomer, zomaar zal kunnen. Eén ding wordt langzaamaan wel duidelijk: we gaan niet zonder volledige vaccinatie op reis kunnen tenzij we dat doen met een negatieve PCR-test.

Dat zorgt voor wat wrevel in sommige families en vriendenkringen, hoor ik links en rechts. Want de snelheid van vaccinaties loopt helemaal niet gelijk in het hele land. Ik ken een pak oudere mensen dan ikzelf die pas in augustus volledig gevaccineerd zullen zijn (omdat er bij Astrazeneca oorspronkelijk 12 weken tussen de twee prikken zat) terwijl ik m’n eerste prik op 14 juni, en de tweede met Pfizer op 19 juli krijg.

Anderzijds zijn er op veel plekken jongere mensen die vroeger dan ik hun prik kregen, en zij die de komende weken Johnsen en Johnsen krijgen zullen er met één prikje vanaf zijn en dus zonder problemen kunnen reizen. Ongeveer iedereen in mijn familie zal dat kunnen, want ze zijn al gevaccineerd of krijgen Johnsen en Johnsen. Ik niet dus.

Omdat ik op 25 juni naar Spanje wil rijden zal ik dus een recente negatieve PCR-test moeten voorleggen. Je kunt daar panisch over doen, maar dat houdt eerlijk gezegd niet zoveel in. Ik heb er deze week nog eentje af laten nemen omdat ik vanmiddag de Rode Duivels ga interviewen. Dat ging super makkelijk in een labo bij ons in de buurt. 52 euro kost dat. En de volgende dag kreeg ik mijn (negatieve) uitslag. Al bij al ging dat dus easy.

En vandaag beslist de overheid wellicht om alle reizigers twee gratis PCR-testen aan te bieden. In dat geval wordt reizen helemaal makkelijk gemaakt. Kortom: de zomer wordt redelijk zorgeloos voor wie op reis wil. En eerlijk gezegd: dat zal deugd doen. Leve Barcelona, leve de zomer.