Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit. In China waren ze er ook vroeg bij! Daar werden rond 200 v.Chr. al bevroren mengsels van melk en rijst geserveerd aan de koninklijke familie. Het zou Marco Polo geweest zijn die in de 13e eeuw de recepten voor ijs naar Europa bracht vanuit het Verre Oosten.
In het Arabische Rijk werden in de middeleeuwen al sorbet-achtige desserts gemaakt met suiker, water en fruit. Maar ere wie ere toekomt: het moderne roomijs begon pas echt vorm te krijgen in Italië in de 16e eeuw, waar het toen al bekend stond als “gelato”. Catherine de’ Medici introduceerde Italiaanse ijsmakers en hun recepten aan het Franse hof toen ze in 1533 trouwde met de toekomstige koning Hendrik II van Frankrijk. Het eerste gedocumenteerde recept voor roomijs in Engeland verschijnt in het boek “Mrs. Mary Eales’s Receipts” uit 1718. In de Verenigde Staten werd roomijs populair in de 18e eeuw.
Maar het was pas in de 19e eeuw, met de uitvinding van commerciële ijsmachines dat roomijs betaalbaar werd wat leidde tot de massale populariteit die het vandaag de dag heeft.
Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer
De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer
Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer
Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer
Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer