Nieuws

Weet jij waar roomijs vandaan komt?

Roomijs heeft een lange geschiedenis die zeker teruggaat tot oude beschavingen. Reeds in de tijd van de oude Grieken en Romeinen zou zoet ijs geconsumeerd zijn, vaak gemengd met honing en fruit. In China waren ze er ook vroeg bij! Daar werden rond 200 v.Chr. al bevroren mengsels van melk en rijst geserveerd aan de koninklijke familie. Het zou Marco Polo geweest zijn die in de 13e eeuw de recepten voor ijs naar Europa bracht vanuit het Verre Oosten.

In het Arabische Rijk werden in de middeleeuwen al sorbet-achtige desserts gemaakt met suiker, water en fruit. Maar ere wie ere toekomt: het moderne roomijs begon pas echt vorm te krijgen in Italië in de 16e eeuw, waar het toen al bekend stond als “gelato”. Catherine de’ Medici introduceerde Italiaanse ijsmakers en hun recepten aan het Franse hof toen ze in 1533 trouwde met de toekomstige koning Hendrik II van Frankrijk. Het eerste gedocumenteerde recept voor roomijs in Engeland verschijnt in het boek “Mrs. Mary Eales’s Receipts” uit 1718. In de Verenigde Staten werd roomijs populair in de 18e eeuw.

Maar het was pas in de 19e eeuw, met de uitvinding van commerciële ijsmachines dat roomijs betaalbaar werd wat leidde tot de massale populariteit die het vandaag de dag heeft.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer

Summer Nights, Summer Vibes. De ideale playlist voor je vakantie!

Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer