“Schandalig Ornelis, dat jij nu per se naar Spanje wil”

Gisteren was ik blij. Na een klein half jaar niet in mijn geliefde Barcelona te zullen zijn geweest,  kwam er gisteren uit Madrid verlossend nieuws: vanaf juli gaan de grenzen voor toeristen weer open. Op een veilige manier zullen wij, en honderdduizend anderen, terug naar ons geliefde vakantieland kunnen reizen.

Ja, ik was oprecht blij. Ik denk dat ik nog niet ga vliegen, toch niet in eerste instantie, maar met een gehuurde bestelwagen ga reizen. We moeten immers best wat spulletjes in onze flat in Barcelona ophalen voor in ons nieuwe huis in Lochristi. En ik ben voorlopig ook nog een beetje bang of met veel volk in zo’n benepen plek als een vliegtuig zitten wel zo’n slim idee is. Maar soit, onze flat gaan controleren, en even vakantie mogen vieren daar, lijkt me na al die lange rare maanden topnieuws.

Mijn vreugdekreten hierover vielen echter in niet zo’n goede aarde bij een deel van de mensen. Die snapten gisteren absoluut niet dat ik het zo belangrijk en fijn vind dat ik weer naar Spanje mag. Ze vinden reizen naar het buitenland zowat het gevaarlijkste en meest onverantwoorde wat je nu kunt doen. Grenzen dichthouden tot na de zomer is volgens het het slimste wat men nu zou kunnen beslissen.

Een verre kennis van mij verwoordde het min of meer zo: “Sorry Sven, ik begrijp wel dat jij naar Spanje wilt, je hebt het nu al vaak genoeg geschreven op uw blog en bent er zelfs op de radio al veel over bezig geweest, maar ik vind het echt niet OK van jou. Wat is er eigenlijk fout met eens een zomer in eigen land te beleven? Ja, jullie hebben daar een flat, maar die loopt niet weg. We moeten de maatregelen nu veel geleidelijker afbouwen. Dat de zomerkampen doorgaan is al spannend, maar dat snap ik wel, kinderen worden meestal niet zo ziek van corona. En na maanden van telewerken met kinderen thuis combineren moeten wij ouders nu ook even op adem komen. Maar nu naar Spanje of Italië willen reizen is echt niet OK. Dat toelaten doen ze enkel om economische redenen. Maar zijn we misschien vergeten dat het net door de reizen naar Italië is dat we het virus ons land hebben binnengehaald? Sorry voor jou Sven, maar ik hoop dat de Belgische regering beslist om de grenzen nog even gesloten te houden en ons eens te concentreren op binnenlands toerisme. België is zo mooi, en je steunt er de eigen economie mee. Doe eens daguitstapjes Sven. Jij wil toch niet op je geweten hebben dat je corona meebrengt uit je geliefde Barcelona. En eens wat minder vliegen is nog goed voor het milieu ook. Dus sorry: hopelijk houden ze de grenzen dicht. Als dat de cijfers niet negatief gaat beÏnvloeden, dan kunnen we later overwegen om buitenlandse reizen weer toe te laten.”

En dat was maar één van de mensen die reizen naar Spanje of een ander buitenland nu echt geen goed idee vonden. Eentje zei zelfs iets als: “eerst moesten al die tweedeverblijvers in België per se gepaaid worden, en nu de luxebeesten met huizen in het buitenland. Doe eens normaal man. Blijf in uw kot.”

Ik snap dat iedereen z’n eigen visie heeft. En vooral z’n eigen prioriteiten. Ik lig persoonlijk niet zo wakker van scholen of jeugdkampen, en ook niet van tweede verblijven in België, want het belangt mezelf niet aan. Ik kijk dan weer meer uit naar weer op restaurant mogen, naar DJ-sets mogen draaien, en naar reizen naar Barcelona.

En zo heeft iedereen z’n eigen prioriteiten. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik de versoepelingen voor anderen een schande moet vinden. Ik ben blij voor de kinderen die op kamp mogen. Ik ben blij voor mensen die naar hun caravan in de Kempen mogen. En ik ben blij dat ik naar Barcelona mag. Ben ik daarom een misdadiger?

Laat ons allemaal maar weer wat meer begrip hebben voor elkaar en elkaars hoop en wensen. Het coronavirus heeft al veel stuk gemaakt, maar in combinatie met jaloezie is het nog gevaarlijker. En ja, daar ben ik het wel mee eens, laat ons allemaal, ondanks alle versoepelingen, ons gezond verstand gebruiken, ons aan de regels houden, en voorzichtig zijn. Op het werk, in de winkel, in onze bubbel, in de sportclub, op school, op kamp, en ook op reis. In binnen- en Buitenland.