Onnozel of net erg gezond? Soep als ontbijt?

Je weet het, ik ben altijd bezig met lekker eten, maar ik heb ook een focus op gezond en licht eten. Dus ik speur graag de sites van diëtisten en voedingsgoeroe’s af om steeds nieuwe tips en ideeën te ontdekken. Gewoon omdat ik het wel belangrijk blijf vinden om mijn gewicht op een gezonde manier onder controle te houden.

En zo ontdekte ik het idee om soep als ontbijt te eten bij een Amerikaanse diëtist. Zelf vond ik het een speciale gedachte. Tomatensoep met balletjes of stevige erwtensoep zie ik namelijk niet echt zitten als eerste maaltijd van de dag. Maar in Azië bijvoorbeeld is het de normaalste zaak van de wereld, en als je naar daar reist zul je ontdekken dat bijna iedereen de dag start met een gezonde voedzame soep.

En ja, als je er een beetje langer begint over na te denken is het zo’n gek ideenog niet om een lichte, gezonde soep naar binnen te spelen als ontbijt. Dit zijn 5 slimme redenen die jou en mij misschien toch kunnen overhalen om het eens te proberen.

Soep is top wanneer je gehaast bent

Soep kun je op voorhand maken in een grote kom en de dagen nadien hoef je enkel je portie op te warmen en je kunt snel starten aan de nieuwe dag zonder uitgebreid boterhammen te moeten smeren of eieren bakken.

Soep is erg licht en toch voedzaam

Wil je een beetje afvallen, dan is soep een topidee. Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben. Maar er komt geen suiker aan te pas.

Soep met ei is een goed idee

Sommige mensen zweren bij eieren als ontbijt. Dat is niet per se ongezond. Eitjes zijn ook zeer voedzaam en best OK als je aan het diëten bent. En aan veel Aziatische soepen kun je ook een ei toevoegen. Dus, je eitje in de ochtend is ook van departij.

Soep is ideaal wanneer het buiten koud is

In de zomer is warme soep misschien een rare gedachte, maar op winterse dagen die koud en kort zijn kan een portie warme soep je energie, kracht en warmte geven om aan de dag te starten. En je kunt je soep ook in een thermosfles meenemen in de auto, op de trein, of zelfs naar kantoor.

Soep is een goed idee wanneer je een gevoelige maag hebt

Misschien kun je niet zo goed brood of granen verteren in de ochtend. Wanneer je ziek bent geweest is soep toch ook altijd het eerste dat je begint te eten wanneer je herstellende bent. Terecht, want soep belast je spijsvertering veel minder dan anders voedsel. Voor mensen met een gevoelige maag is soep dus ook een slim idee.