Nieuws

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt. Een van de redenen, zo stond er, is dat tijdens de covidjaren heel wat mensen het bakken hebben herontdekt. En dat herken ik helemaal.

In die periode van stilte, van cocoonen, van de wereld die plots zo klein werd, zochten we allemaal naar een beetje warmte en troost in huis. En wat brengt er nu meer gezelligheid dan de geur van een versgebakken taart of brood die door de keuken dwarrelt? Terwijl buiten de wereld even stilstond, vulde die geur het huis met een gevoel van rust en geborgenheid. Het was alsof de oven een stukje troost kon bakken.

Heel wat vrouwen zijn toen beginnen bakken, eerst uit nieuwsgierigheid, dan uit plezier, en sommigen hebben dat gevoel nooit meer losgelaten. Ze vonden in dat bakken iets creatiefs, iets ambachtelijks, iets echts. En nu, een paar jaar later, hebben velen van hen de stap gezet om van hun hobby hun beroep te maken. Dat vind ik bijzonder mooi. Op de bakkersscholen zitten steeds meer meisjes, en ik vermoed dat populaire bakprogramma’s op televisie en de eindeloze stroom aan bakfilmpjes op sociale media daar ook wel iets mee te maken hebben.

Maar vooral: het is gewoon fantastisch dat mensen weer kiezen voor zo’n prachtig vak. Want of het nu een man of een vrouw is die mijn brood bakt, dat maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit. Wat mij vooral gelukkig maakt, is dat er nog mensen zijn die elke ochtend vroeg opstaan om dat te doen. Dat er nog warme bakkers zijn die met liefde deeg kneden, die geurige koffiekoeken uit de oven halen, die een glimlach schenken bij het ontbijt van zoveel mensen.

Ik heb een groot hart voor onze lokale handelaars, voor de bakker, de slager, de groenteboer om de hoek. Zij maken het verschil tussen een dorp en een slapend gehucht. En soms maak ik me zorgen dat ze dreigen te verdwijnen, overspoeld door ketens en leverdiensten. Daarom vind ik dit nieuws net zo hartverwarmend: steeds meer jonge mensen, en dus ook steeds meer vrouwen, kiezen opnieuw voor dat eerlijke, mooie, maar zware ambacht.

Dus als ik bij mevrouw of meneer de bakker mijn brood ga halen en de geur van vers gebak of pistoletjes me tegemoetkomt, dan ben ik altijd zeer dankbaar. Want achter dat brood schuilt niet alleen vakmanschap, maar ook passie, lef en liefde. En daar proef je elke kruimel van.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer

Is eigeel echt zoveel ongezonder dan eiwit?

Veel mensen kiezen bij hun ontbijt of lunch voor alleen eiwit, in de veronderstelling dat het gezonder is: minder vet, minder calorieën, beter voor het hart … Lees meer