Nieuws

Twee makkelijke tips tegen voedselverspilling

Vandaag is de dag tegen voedselverspilling. Het is iets waar ik het persoonlijk erg moeilijk mee heb: eten weggooien. Mijn grootouders en ouders hadden het namelijk niet ontzettend breed, dus ze konden niet zomaar doen wat ze wilden, duur eten of veel op restaurant gaan, maar er werd wel elke dag lekker gegeten.

En het meeste voedsel kwam ook uit de eigen moestuin. Ook de kippetjes en konijnen werden zelf gekweekt. Dieren die je zelf hebt gekweekt opeten is één ding, maar dat vlees verloren laten gaan was echt not done. Ik moest als kind mijn bord dan ook altijd leeg eten. En ik ben tot op vandaag erg gevoelig aan voedselverspilling.

Maar er is een goede reden waarom ik er ook in slaag om weinig ingrediënten in de vuilnisemmer te kieperen. Ik kook ontzettend graag met restjes. Ik vind niks zo leuk als bijvoorbeeld vlak voor de vakantie mijn frigo opentrekken, kijken welke ingrediënten ik nog over heb en zeker moet opgebruiken, en daar dan een nieuw recept mee verzinnen. Probeer het zelf ook eens. Je gaat heerlijke nieuwe gerechten ontwikkelen.

En nog een leuke tip: als je de ruimte hebt, hou dan een eigen moestuin. Zelfgekweekte groenten zijn zo lekker. Ik heb zelf een serre, en nu we onze tuin voor een stuk opnieuw aan het aanleggen zijn stond dat hoog op mijn verlanglijstje: een eigen moestuin. Vanaf volgende lente veel verse zelfgekweekte groenten bij ons thuis dus.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn chicken fingers en hoe maak je ze op een originele manier?

Chicken fingers, ook wel chicken tenders of kippenreepjes genoemd, zijn in feite niets meer of minder dan stukjes kipfilet die in langwerpige reepjes worden gesneden en daarna  gepaneerd en gebakken of gefrituurd … Lees meer

Wat zijn bagels, waar komen ze vandaan en hoe gezond zijn ze?

Zaterdag 26 juli is het officieel Bagel Day. Een goeie reden om dat heerlijke broodje op Would Be Chef eens in de schijnwerpers te zetten. Bagels zijn ronde broodjes met een gaatje in het midden, en ze hebben een bijzondere bereiding: eerst worden ze kort gekookt, daarna gebakken … Lees meer

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer