Nieuws

Twee vaatwassers: luxe of gewoon slim?

Het idee zag ik voor het eerst bij mijn oude schoolvriend Jorge, in zijn mooie flat in Londen. Niet zomaar een flat, wel een stijlvol, ruim appartement waar hij graag gasten ontving. Jorge hield van tafelen – mooie diners, goed gezelschap, bijpassende wijnen – en hij deed dat met flair. Wat me opviel: nergens een spoor van vuile vaat, zelfs niet na een avond vol gangen op mooie borden en veel wijn in aangepaste glazen. Het geheim? Twee vaatwassers.

“Elke thuiskok zou dit gewoon moeten hebben,” zei hij toen. “De ene vaatwasser draait, de andere staat klaar om gevuld te worden. Of ze draaien samen, na een etentje. Geen stapels op het aanrecht, geen afwasstress.” Hij had er toen al twee gehad in elke woning waar hij gewoond had. Ook nu, in zijn prachtige huis in het zuiden van Frankrijk, zitten er twee ingebouwd in de keuken.

Het idee bleef ook bij mij hangen. Intussen heb ik het zelf ook toegepast – eerst in ons huis in Rijmenam, nu in Lochristi. En ik kan alleen maar zeggen: Jorge had duizend procent gelijk. Wat een gemak. Als hobbykok die graag uitgebreid kookt, en die daarbij ook houdt van mooie borden, glazen en schalen, is dit echt een verademing. Je hoeft niets te stapelen of te ‘bewaren voor morgen’. Alles loopt gewoon door, netjes, georganiseerd. Het maakt koken en ontvangen zoveel aangenamer.

Twee vaatwassers klinkt misschien een beetje als overdaad, maar het is vooral slim, zeker al je er de ruimte voor hebt in je keuken of bijkeuken (waar ze bij ons staan). Voor wie vaak kookt, gasten ontvangt, of gewoon houdt van een opgeruimde keuken: het is een haalbare investering met een dagelijks gemak dat je blijft koesteren. Dank je wel, Jorge. Voor het koken, voor de vele zalige momenten samen en al dat lekkere eten en die topwijn. En zeker ook voor dat lumineuze idee om twee vaatwassers in huis te halen. Voor altijd fan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer

Fish and chips: serveer deze Britse klassieker op een leuke manier thuis

Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer