Als het zomer is dan organiseren we barbecues en maken daar leuke frisse slaatjes bij. Want die zijn lekker wanneer het warm is. En we eten een hele dag lang kleine lekkere frisse dingetjes van de zomerse tafel. Toch moet je een beetje uitkijken met verse gerechten, wanneer het buiten warm is en de zon lekker schijnt. Sowieso kun je bereide gerechten niet eindeloos lang buiten op tafel laten staan, maar wanneer het echt warm is moet je uiteraard extra uitkijken. Op gezondheid.be worden enkele nuttige tips gegeven over hoe lang je eten buiten de ijskast bewaren kunt.
Bederfbare levensmiddelen (bereid of niet), ook restjes, die gedurende meer dan twee uren op kamertemperatuur in een schaal hebben gelegen, zijn een geliefkoosd terrein voor de ontwikkeling van bacteriën. Ongeveer na twee uren kunnen zich zoveel bacteriën gevormd hebben dat het levensmiddel niet langer als veilig mag beschouwd worden. Vandaar dat we spreken van een ’twee uren regel’.
Bacteriën ontwikkelen zich uitstekend tussen 30 en 40°C. Sommige bacteriën verdubbelen zich bij deze temperatuur elke 20 minuten. Ze kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfbare voeding in de koelkast bewaard worden. Daar kunnen nog wel bacteriën aanwezig zijn, maar ze vermenigvuldigen zich niet meer optimaal omdat het te koud is.
Een hele goede tip om te onthouden dus, die TWEE UREN REGEL. Maar ook goed om te weten is dat je bereide gerechten niet eindeloos kunt bewaren in je koelkast, zonder het risico te lopen op een voedselvergiftiging. Bereide gerechten kun je twee dagen in de koelkast en zo’n drie maanden in de diepvriezer bewaren. En wanneer je ze dan gaat eten moet je ze sowieso snel op temperatuur brengen en ze door en door verhitten.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer