“Van wortelen eten ga je beter zien.” Waar of niet waar?

Onze mama’s en papa’s zeiden dat vroeger toch wanneer ze ons groentjes probeerden te voederen? Van spinazie worden kinderen sterk zoals Popeye The Sailorman. En van het eten van wortelen ga je beter zien. En toen kwam vaak de mop: “heb jij misschien ooit al eens een konijn gezien met een bril op?”

De vraag van vandaag: is dat werkelijk zo? Zijn wortelen werkelijk goed voor ons zicht. Het antwoord is: ja! In wortelen zit namelijk b├Ętacaroteen, een stofje dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. En die vitamine is heel belangrijk om onze ogen goed te laten functioneren. Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt ga je slechter zien en dat merk je meestal als eerste doordat je nachtblindheid krijgt.

Als je trouwens echt voordeel wil halen uit het eten van wortelen kun je ze beter als sap drinken, want doordat de rauwe wortels dat zijn stukgemaakt komt het b├Ętacaroteen makkelijker vrij. Gekookt werken ze ook nog goed, maar dan best als je er wat vet bij eet, zoals boter of olijfolie. Vitamine A kun je trouwens ook halen uit vlees (en vooral lever) maar ook uit alle andere oranje groenten en vruchten zoals pompoen en sinaasappels. Maar wortelen werken het best.

Over sterk worden van spinazie gaan we het later nog eens hebben. Maar dat je ogen beter worden van het eten van wortelen is dus wetenschappelijk bewezen dat het klopt. Daar hadden onze ouders dus 100 procent gelijk.