Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder. De chef, Bittor Arginzoniz, is in het dorpje Axpe-Atxondo opgegroeid in een huis zonder elektriciteit en stromend water. Maar hij heeft er een 18de eeuws huis gerestaureerd en kookt er sinds jaar en dag met heel veel passie op de zelf ontworpen grills. Het is, als je het oneerbiedig zou willen zeggen, een eenvoudig grillrestaurant. Maar het is zoveel meer.
De chef is dol op de beste ingrediënten (zijn mozzarella maakt hij bijvoorbeeld dagelijks zelf) en hij laat alle producten het perfecte vuur voelen: het vuur van zijn grill, maar zeker ook dat van z’n passie en vakmanschap. En dat doet hij zo authentiek en zo goed, dat foodies van over de hele wereld hem bewonderen en proberen een tafeltje in zijn restaurant te pakken te krijgen.
En geloof me, dat is heel moeilijk. Ik ben al ontzettend lang aan het proberen, heb mails gestuurd, uitgelegd dat ik over het bezoek zou schrijven op mijn blogs en al mijn sociale media, heb de hulp ingeroepen van bekende journalisten en andere sterrenchefs, maar verder dan de wachtlijst was ik nooit geraakt. Tot nu.
Eerlijk: het is na heel veel geduld en moeite gelukt, via via. Zo gaat dat vaak in het leven. De eigenaar van ons lievelingsrestaurant Via Veneto in Barcelona heeft hemel en aarde bewogen om ons te helpen. Hij heeft zelf via via moeten onderhandelen. Een van zijn beste klanten zit in een culinair gezelschap met hoog aanzien, en die kent de sommelier van Etxebarri, en die heeft voor ons een tafeltje geregeld. Halleluja!
Het restaurant is tegenwoordig, na Disfrutar in Mijn Barcelona, het tweede beste restaurant ter wereld. Michelin geeft het maar een ster, omdat het een pure productkeuken zonder al teveel blabla is, maar kenners uit de hele wereld vinden het dus werkelijk de zilveren medaille waard. Op de site van de 50 Best Restaurants staat het volgende geschreven:
“Asador Etxebarri ligt in een rustig Baskisch dorpje, omringd door bergen en weelderig groen ergens tussen Bilbao en San Sebastian, en is echt een magisch restaurant met een bestemming. Fijnproevers reizen van over de hele wereld om de culinaire meesterwerken van chef-kok Victor Arguinzoniz te ervaren. Met behulp van een beetje vuur verandert hij eenvoudige ingrediënten zoals melk en rundvlees in buitengewone en onvergetelijke gerechten. In een kleine keuken gevuld met op maat gemaakte grills ontworpen door de chef, bereidt Arguinzoniz een reeks elegante gerechten waarbij het ingrediënt koning is. Er is hier geen sprake van moleculaire gastronomie, want de chef laat liever de natuurlijke smaken centraal staan. Neem bijvoorbeeld een sappige rode Palamós garnaal die eenvoudig gegrild wordt en alleen wordt geserveerd, of de verse mozzarella van de buffel van de chef geserveerd met een sappig schijfje tomaat. Alles op het menu wordt aangeraakt door de grill, van ansjovis op toast tot het melkijs met rode biet waarmee de maaltijd wordt afgesloten.”
Wij gaan het deze middag ontdekken. Ik ben zo zo benieuwd. Naar het schijnt hebben ze ook een van de beste wijnkaarten van het land, dus ik ben blij dat we een taxi geboekt hebben vanuit ons overigens prachtige hotel het Palacio Arriluce, waar we heerlijk geslapen hebben.
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer