Ik krijg de laatste tijd veel vragen en opmerkingen over al mijn sporten. Sinds augustus vorig jaar heb ik de knop omgezet om (voor de zoveelste keer) gezonder te gaan leven en veel te bewegen. Het was ook echt nodig, want deze eeuwige jojo was weer naar de 96 kilo gegaan. Gek, hè, als ik er even een paar maanden niet op let, gaat mijn gewicht altijd snel de hoogte in. Daar wilde ik dus vorige zomer iets aan doen. We zijn vijf maanden verder en ik weeg nog iets meer dan 81 kilo. Dat is ongeveer 15 kilo minder Sven, en ik voel me duizend keer beter en gezonder.
Gezond en lichter eten is iets wat ik eigenlijk geen probleem vind. Ik kook ontzettend graag, en ook met gezonde ingrediënten kun je heerlijke gerechten maken. Sporten doe ik ook graag. Ik heb “Waarom wandelen” bijna twee jaar geleden uitgebracht. Het boek is intussen aan zijn derde druk en een absolute bestseller, dus ik weet wel hoe ik dat moet aanpakken. Het verschil met vorige afslankperiodes is dat ik tegenwoordig niet enkel buiten wandel, maar ook wat tijd in de gym doorbreng. En net daarover krijg ik bijzonder veel vragen. Is wandelen dan niet meer je favoriete hobby? Waarom de gym?
Eigenlijk is het simpel: ik wandel nog altijd heel veel. Maar in de herfst en de winter is buiten wandelen niet altijd zo evident. Het regent vaak, het is koud, en de dagen zijn vooral veel korter. Daarom heb ik thuis een loopband. Daarop loop ik niet. Daar wandel ik ook op. En aan een stevig tempo: 7 tot 7,5 kilometer per uur. Op de koop toe zorg ik voor een stevige hellingsgraad. Op die manier is wandelen echt topsport en vliegen de calorieën eraf. Sinds de hete Spaanse zomer van 2023 heb ik in Barcelona een abonnement op een gym bij ons in de straat. Buiten wandelen was toen door de hitte bijna niet te doen. Die gym is van 6u ’s ochtends tot 1u ’s nachts open, en ik breng er best veel tijd door. Eerst ook enkel om te wandelen, maar later ben ik ook verslaafd geraakt aan de crosstrainer, nog zo’n geniaal toestel waarop je flinke inspanningen kunt doen zonder veel belasting op je gewrichten. Intussen hebben we thuis ook zo’n toestel, en ik vind het qua cardio een prima afwisseling op wandelen.
En dan is er nog iets: ik ben op aanraden van mijn kinesist ook met krachttraining begonnen. Als je veel afvalt door minder te eten en veel te sporten, bestaat het risico dat je ook spieren verliest, en dat is niet zo’n goed idee. In de gym in Barcelona focus ik me daar ook op, maar thuis doe ik dat met gewichten en elastieken en dat gaat prima. Dat alles dus naast mijn wandelen, niet per se in de plaats van.
Ik krijg van sommige mensen ook wel wat kritiek op mijn afvallen. Dat vind ik niet zo ontzettend tof. Ten eerste staat het iedereen vrij om zoveel te eten of te sporten als hij wil. Mijn afvallen is honderd procent natuurlijk gegaan, niks te Ozempic hier. Maar ja, jij hebt veel tijd om te sporten, krijg ik vaak als kritiek. Gewone mensen met een 9-to-5-job hebben die tijd niet. Dat snap ik ook wel. En toch niet helemaal. Minstens drie keer per week sport ik al voor ik naar het werk ga. Mijn wekker staat veertig minuutjes vroeger tegenwoordig, rond halfvier. En dan sport ik meteen nadat ik wakker ben, tot ongeveer kwart over vier. Dan spring ik onder de douche en fris gewassen, met een fris koppie en al paar honderd verbrande calorieën in de kuiten, rij ik dan naar de studio van Joe. Het is niet evident, een wekker om halfvier, maar het kan wel. En het doet mij deugd. Nogmaals: iedereen moet precies doen wat hij wil, maar ik denk dat een paar keer per week tijd maken om te sporten voor veel mensen wel mogelijk moet zijn.
Als je zelf ook de liefde voor het wandelen wilt ontdekken, dan is “Waarom Wandelen” een aanrader. Het boek is nog altijd te koop op www.silenro.be.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer