“Vegetarische kip”, Ornelis, dat is puur bedrog…

Maandagavond maakte ik vegetarische kip met taco-saus (uit een bokaaltje, sorry) en paprika’s (die ik gegrild had en waar ik het velletje had van afgehaald) met lekkere kriel-aardappeltjes. Eigenlijk een zalig gerecht voor een maandagavond, terwijl de regen kletterde tegen de ruiten en we een beetje probeerden te bekomen van de eerste werkdag.

In mijn stories op Instagram poste ik ook een filmpje waarin ik wat uitleg gaf bij het gerecht dat ik in mijn Cookeo had klaargemaakt. En zonder dat ik het verwacht had kreeg ik heeeel veel reacties. Veel mensen die vonden dat het er ontzettend lekker uit zag. En geloof me: dat was het ook.

Maar er kwam ook best veel kritiek. Van vleeseters en slagers. Omdat ik het woord “vegetarische kip” had gebruikt. Eerlijk: ik had er eigenlijk niet meer bij stil gestaan dat dat mensen nog steeds tegen de borst stuit. Maar ik snap het ergens wel. Kip is kip. Vegetarische kip bestaat in feite niet.

Toch gebruiken verschillende fabrikanten echte “vleestermen” terwijl er geen dier aan te pas komt. Ik herinner me dat ik hier nog wel eens artikels heb geschreven waarin ik dat veroordeelde. Vlees is vlees. Punt, andere lijn. En vleesvervangers moet je daarom een andere benaming geven. Want de naam van een dier gebruiken voor een plantaardig product is niet alleen bedrog, maar ook “misbruik maken van de dieren”.

Al denk ik dat een kip, als ze echt zou kunnen praten, het wellicht leuker zou vinden dat eten van plantaardige oorsprong naar haar genoemd wordt, dan dat ze zelf in de pan zou verdwijnen. Soit…

Eerlijk: ik vind het nogal een lastige discussie. Ik snap de slagers ook wel. Ze hebben natuurlijk ook gelijk. Maar ik vind het persoonlijk alsmaar boeiender om ook eens lekkere plantaardige alternatieven te proeven. En als dan een term uit de vleesindustrie wordt gebruikt om uit te leggen welk soort product met welk soort smaak wordt nagemaakt, dan lig ik daar zelf niet zo erg van wakker. Als het maar lekker is, of zo.

Sorry vrienden slagers, je weet dat ik ook nog altijd hou van lekker vlees, vergeef me deze zonde dus maar even. Ok? Maar het heeft me sowieso wel ontzettend gesmaakt.