Nieuws

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders. Ik ging er iets aan doen. Aan mijn overgewicht. Ik ben eigenlijk een jojo sinds jaar en dag. Periodes waarin ik strakker stond en me goed voelde wisselden zich af met fases waarin ik de teugels liet vieren. En dan werd ik weer zwaarder. Dat had dan te maken met vermoeidheid, drukte, stress… het leven zelf, denk ik. Maar deze keer wou ik het echt anders doen. Dus ben ik beginnen tellen. Dag 1. Dag 2. Dag 3. In mijn agenda duidde ik élke dag aan als een nieuwe dag in een nieuw leven. En vandaag, terwijl ik dit schrijf, zitten we aan dag 431.

Ooi woog ik 114 kilo, maar vorig jaar ben ik van 95, 96 kilo gelukkig weer naar rond de 80 kilo gegaan. En ik voel me daar goed bij. Ik ben veel gaan wandelen, elke dag mijn 10 kilometer, fanatiek gesport, krachttraining (want eens je boven de 50 bent, zijn spieren geen overbodige luxe). Ik probeer gezonder te leven. En dat lukt, al meer dan een jaar.

Maar de laatste weken is er iets aan het veranderen. Het is herfst. De dagen worden korter. Het weer is grauw, grijs, nat. Ik ben moe. Niet zomaar een beetje moe, maar van die moeheid die diep zit. En dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de drukke agenda. Sinds augustus ben ik non-stop bezig geweest. Elke ochtend vroeg opstaan voor mijn radioprogramma bij Joe, de DJ-sets in het weekend, sociale verplichtingen, etentjes, vrienden die langskomen… Alles samen: dit is de drukste periode van mijn leven geweest. En ik ben toch ook al 52.

En nu kijk ik in de spiegel. En alles is nog oké hoor. Ik ben misschien een kilo, anderhalve kilo bijgekomen. Maar ik voel het. Dit is zo’n moment waarop ik moet opletten. Want dit is exact hoe het altijd begint. Het begint met een glaasje wijn bij het aperitief. Met iets minder streng zijn voor mezelf. Met het excuus dat het “nu even druk is”. En voor je het weet, gaat het gewicht weer omhoog. Niet plots, niet schokkend. Maar beetje bij beetje. Halve kilo per halve kilo. En als je niet uitkijkt, ben je weer terug bij af.

Ik wil dat niet. Ik bén al zo ver gekomen. En toch voel ik: dit is een kantelpunt.

Misschien herken jij dat ook wel. Dat gevoel van: er is nog niets aan de hand, maar als ik nu niet oplet, als ik nu niet blijf volhouden, dan verlies ik wat ik heb opgebouwd. Het is een soort alertheid die je moet blijven vasthouden. En soms vraag ik me af of dat lijkt op wat mensen met een verslaving beschrijven: dat constante waken, zelfs als het goed gaat.

Ik heb vier jaar geleden mijn boek Waarom Wandelen uitgebracht. Dat is een groot succes geweest. En eerlijk: ik zou het zelf nog eens moeten herlezen. Want wandelen is en blijft wat mij helpt. Ook nu nog. Alleen: het gaat moeilijker. Het gaat trager. Ik moet mezelf opnieuw motiveren. Misschien is het schrijven van deze column wel mijn manier om wakker te blijven. Om mezelf eraan te herinneren: laat het nu niet los. Want ik weet: ik ben een natural born jojo. En precies daarom moet ik extra alert blijven.

En misschien denk jij bij het lezen van dit stuk: “Amai, dat herken ik.”

Dus ik gooi het open: heb jij dat ook? Van die momenten waarop je voelt: het gaat nog goed, maar ik moet opletten? Dat het gevaar niet is dat je gevallen bent, maar dat je het zó voelt komen?

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer