“Vooral dikke mensen worden echt ziek van corona”

Ik zal maar met de deur in huis vallen: ik wil echt niks te maken hebben met bodyshaming. Ik heb zelf ooit last gehad van veel overgewicht en ook al maakte ik daar zelf nogal makkelijk grapjes over, ik moet toch toegeven dat dat altijd was om ervoor te zorgen dat m’n huid dikker was dan m’n buik zelf. Mensen kunnen namelijk hard zijn voor te zware mensen. Ook voor te dunne mensen overigens. Met de “verpakking” waarin mensen zitten wordt vaak gespot. En dat is nergens goed voor. Neen, of iemand (te) zwaar of (te) mager is zegt niks over zijn of haar persoonlijkheid. Laat dat duidelijk zijn.

Toch duiken er de laatste maanden met de regelmaat van de klok berichten op waaruit blijkt dat mensen (vooral mannen) met obesitas het hardst afzien van corona. Gisteren stond er op HLN bijvoorbeeld weer een artikel waarin werd gezegd dat de grote meerderheid van de mensen die op intensieve zorgen belanden uiteindelijk toch “oudere obese mannen zijn”. Wat zeker een feit is, is dat veel mensen die echt ziek worden van dit rotvirus onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Suikerziekte is er bijvoorbeeld één van. Maar dat obesitas ook niet helpt staat buiten kijf.

Los van alle wetenschappelijke berichten, los van bodyshaming, is één ding toch duidelijk. Als je te kampen hebt met (serieus) overgewicht loop je meer gezondheidsrisico’s. Ik weet waarover ik spreek. Toen ik nog meer dan 100 kilo woog (tot 114 zelfs op een bepaald moment) was ik een stuk minder gezond dan vandaag. Mijn gezondheid wat meer onder controle krijgen was de reden waarom ik zo’n kleine tien jaar geleden beslist heb om af te vallen. Ik vreesde dat ik recht aan het afstevenen was op mijn eerste hartinfarct, dus ik moest ingrijpen. En een jaar nadat ik intens ben gaan wandelen kreeg ik felicitaties van mijn dokter: uit mijn bloedonderzoek bleek dat ik stukken gezonder was dan toen ik nog zoveel zwaarder was.

Het is niet makkelijk voor de meesten onder ons: je gewicht onder controle houden als je wat ouder wordt. Ik wandel nog altijd heel veel. Ik probeer zoveel mogelijk gezond te eten. Maar ik zal mijn hele leven moeten vechten tegen de overtollige kilo’s. Geloof me: ik zal het sowieso blijven doen, omdat ik zolang mogelijk gezond wil blijven. En de berichten dat oudere mannen met obesitas ook wat corona betreft meer risico lopen, schudden mij toch wel wakker.

Toch is het belangrijk om al deze berichten niet als een vrijgeleide te zien om er zomaar op los te leven, en je niet aan de lockdown- en hygiënemaatregelen te houden wanneer je jong, mager of een vrouw bent. Er zijn genoeg verhalen bekend van perfect gezonde, zelfs jonge mensen die ontzettend ziek worden van corona, en sommigen sterven zelfs. Dus niemand is veilig voor dit virus. En sowieso kun je corona verspreiden zonder echt ziek te worden, en andere, zwakkere mensen besmetten. En de gevolgen bij hen kunnen dan inderdaad veel erger zijn.

Kijk, iedereen moet leven zoals hij of zij wil, maar als je zelf ook je gezondheidsrisico’s wil beperken, dan kan het geen kwaad om ook je gewicht wat onder controle te houden. Probeer zoveel mogelijk te bewegen. Wandelen is perfect. En het helpt ook om je hoofd fris en gezond te houden in deze vreemde tijden. En gezond eten is altijd een goed idee. Veel succes daarmee! Laat het beestje ons niet kapot maken. Of je nu mager bent of overgewicht hebt, wees voorzichtig.