16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair. Bratwurst wordt meestal gemaakt van varkensvlees, rundvlees, of een combinatie van de twee. En de naam is nu ook niet echt ingewikkeld, want het komt gewoon van de Duitse woord “braten” wat “braden” of “bakken” betekent en “wurst” wat inderdaad worst betekent.
Bratwurst heeft een hele lange traditie en is echt een integraal onderdeel van de Duitse eetcultuur. Bratwurst wordt vaak gegeten tijdens festivals, zoals het Oktoberfest waar ze met honderdduizenden tegelijk over de toonbank gaan. De samenstelling en kruiding kan overigens wel behoorlijk verschillen. In bepaalde regio’s zoals Thüringen en Nürnberg zijn er bijvoorbeeld specifieke recepten en productiemethoden die uniek zijn voor die gebieden. Bratwurst wordt vaak gegrild of gebakken en geserveerd met brood, mosterd, of zuurkool.
Een leuke en typische manier om bratwurst te bereiden gaat als volgt: je verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur en bakt de bratwursten gedurende 4-5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Voeg vervolgens 2 fijngesnipperde uien en 2 fijngesneden appels toe aan dezelfde pan en bak die gedurende 5-7 minuten tot de uien zacht en goudbruin zijn.
Strooi daarna een lepel suiker en een lepel mosterdzaad erover en roer goed door. Leg de bratwursten terug in de pan, voeg een kopje kippenbouillon of appelsap toe, en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af, en laat alles 10-15 minuten sudderen tot de Bratwursten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer de bratwurst met de gekookte uien en appels. Vaak wordt dit geserveerd met wat brood bij of aardappelpuree. Smakelijk!
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer