16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair. Bratwurst wordt meestal gemaakt van varkensvlees, rundvlees, of een combinatie van de twee. En de naam is nu ook niet echt ingewikkeld, want het komt gewoon van de Duitse woord “braten” wat “braden” of “bakken” betekent en “wurst” wat inderdaad worst betekent.
Bratwurst heeft een hele lange traditie en is echt een integraal onderdeel van de Duitse eetcultuur. Bratwurst wordt vaak gegeten tijdens festivals, zoals het Oktoberfest waar ze met honderdduizenden tegelijk over de toonbank gaan. De samenstelling en kruiding kan overigens wel behoorlijk verschillen. In bepaalde regio’s zoals Thüringen en Nürnberg zijn er bijvoorbeeld specifieke recepten en productiemethoden die uniek zijn voor die gebieden. Bratwurst wordt vaak gegrild of gebakken en geserveerd met brood, mosterd, of zuurkool.
Een leuke en typische manier om bratwurst te bereiden gaat als volgt: je verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur en bakt de bratwursten gedurende 4-5 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Voeg vervolgens 2 fijngesnipperde uien en 2 fijngesneden appels toe aan dezelfde pan en bak die gedurende 5-7 minuten tot de uien zacht en goudbruin zijn.
Strooi daarna een lepel suiker en een lepel mosterdzaad erover en roer goed door. Leg de bratwursten terug in de pan, voeg een kopje kippenbouillon of appelsap toe, en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af, en laat alles 10-15 minuten sudderen tot de Bratwursten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer de bratwurst met de gekookte uien en appels. Vaak wordt dit geserveerd met wat brood bij of aardappelpuree. Smakelijk!
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer