Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies?
De exacte oorsprong van tiramisu is niet helemaal zeker, maar de meest geaccepteerde theorie is dat het dessert in de jaren ’60 in is bedacht in de regio Veneto. Er wordt beweerd dat het in het restaurant Le Beccherie in Treviso zou gecreëerd zijn door chef Roberto Linguanotto en zijn leerling Francesco “Loly” Campeol. De familie Campeol heeft het gerecht later populair gemaakt en pakt er graag mee uit dat het binnen het bedrijf bedacht is.
Maar toch zijn er ook verhalen die beweren dat een vroege versie van tiramisu al in de 17e eeuw werd geserveerd aan de groothertog van Toscane, Cosimo III de’ Medici. Die zou gek geweest zijn op dit nagerecht. Een ding is zeker: de moderne versie met mascarpone, cacao en koffie zou pas in de 20e eeuw echt ontstaan zijn. En later kwamen er andere varianten met bijvoorbeeld aardbeien of ander fruit.
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer
Muffins hebben hun oorsprong in Engeland, waar ze eigenlijk bekend stonden als “English muffins”. Deze muffins waren kleine, ronde broodjes die werden gebakken op een griddle (een soort platte pan) in plaats van in een oven … Lees meer