Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies?
De exacte oorsprong van tiramisu is niet helemaal zeker, maar de meest geaccepteerde theorie is dat het dessert in de jaren ’60 in is bedacht in de regio Veneto. Er wordt beweerd dat het in het restaurant Le Beccherie in Treviso zou gecreëerd zijn door chef Roberto Linguanotto en zijn leerling Francesco “Loly” Campeol. De familie Campeol heeft het gerecht later populair gemaakt en pakt er graag mee uit dat het binnen het bedrijf bedacht is.
Maar toch zijn er ook verhalen die beweren dat een vroege versie van tiramisu al in de 17e eeuw werd geserveerd aan de groothertog van Toscane, Cosimo III de’ Medici. Die zou gek geweest zijn op dit nagerecht. Een ding is zeker: de moderne versie met mascarpone, cacao en koffie zou pas in de 20e eeuw echt ontstaan zijn. En later kwamen er andere varianten met bijvoorbeeld aardbeien of ander fruit.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer