Nieuws

Waar komt gin en tonic vandaan? En zijn er alternatieven voor tonic?

19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen. Kinine is zeer bitter, en om de smaak een klein beetje te verbeteren of te verzachten begonnen ze gin (een populaire Britse drank) toe te voegen. Zo ontstond de mix van gin en tonic, die tot op vandaag bijzonder populair is.

Kenners zeggen dat de complexe smaak van gin, door de verschillende botanicals (zoals jeneverbessen, citrus en kruiden) mooi gebalanceerd wordt door de tonic die dan weer verfrissend en sprankelend is en een beetje bitter door de kinine.

Als je geen fan bent van tonic, zoals ikzelf, of gewoon eens iets anders wilt proberen, zijn er verschillende alternatieven die ook bijzonder goed werken met gin. Bruisend water is het meest neutrale alternatief voor tonic, dat de gin verfrist zonder de bitterheid van kinine. Je kunt er nog wat citroen- of limoenpartjes toevoegen om extra smaak te geven. Ook Ginger Beer is populair, het geeft een zoetere en pittigere smaak, vooral lekker met gins die veel kruiden bevatten. Een lichte, sprankelende limonade kan een zoeter alternatief zijn voor tonic, perfect voor wie van een meer fruitige mix houdt. Ook sommige vruchtensappen werken goed bij sommige gins, maar niet allemaal.

Hoe dan ook: vier het leven, en waarom niet met een gin en tonic?

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer