19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen. Kinine is zeer bitter, en om de smaak een klein beetje te verbeteren of te verzachten begonnen ze gin (een populaire Britse drank) toe te voegen. Zo ontstond de mix van gin en tonic, die tot op vandaag bijzonder populair is.
Kenners zeggen dat de complexe smaak van gin, door de verschillende botanicals (zoals jeneverbessen, citrus en kruiden) mooi gebalanceerd wordt door de tonic die dan weer verfrissend en sprankelend is en een beetje bitter door de kinine.
Als je geen fan bent van tonic, zoals ikzelf, of gewoon eens iets anders wilt proberen, zijn er verschillende alternatieven die ook bijzonder goed werken met gin. Bruisend water is het meest neutrale alternatief voor tonic, dat de gin verfrist zonder de bitterheid van kinine. Je kunt er nog wat citroen- of limoenpartjes toevoegen om extra smaak te geven. Ook Ginger Beer is populair, het geeft een zoetere en pittigere smaak, vooral lekker met gins die veel kruiden bevatten. Een lichte, sprankelende limonade kan een zoeter alternatief zijn voor tonic, perfect voor wie van een meer fruitige mix houdt. Ook sommige vruchtensappen werken goed bij sommige gins, maar niet allemaal.
Hoe dan ook: vier het leven, en waarom niet met een gin en tonic?
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer