19 oktober is internationale ‘Gin & Tonic Day’. De super populaire combinatie van gin en tonic komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de tijd van het koloniale rijk dronken de Britse soldaten en kolonisten tonic-water, dat kinine bevatte, om malaria te voorkomen. Kinine is zeer bitter, en om de smaak een klein beetje te verbeteren of te verzachten begonnen ze gin (een populaire Britse drank) toe te voegen. Zo ontstond de mix van gin en tonic, die tot op vandaag bijzonder populair is.
Kenners zeggen dat de complexe smaak van gin, door de verschillende botanicals (zoals jeneverbessen, citrus en kruiden) mooi gebalanceerd wordt door de tonic die dan weer verfrissend en sprankelend is en een beetje bitter door de kinine.
Als je geen fan bent van tonic, zoals ikzelf, of gewoon eens iets anders wilt proberen, zijn er verschillende alternatieven die ook bijzonder goed werken met gin. Bruisend water is het meest neutrale alternatief voor tonic, dat de gin verfrist zonder de bitterheid van kinine. Je kunt er nog wat citroen- of limoenpartjes toevoegen om extra smaak te geven. Ook Ginger Beer is populair, het geeft een zoetere en pittigere smaak, vooral lekker met gins die veel kruiden bevatten. Een lichte, sprankelende limonade kan een zoeter alternatief zijn voor tonic, perfect voor wie van een meer fruitige mix houdt. Ook sommige vruchtensappen werken goed bij sommige gins, maar niet allemaal.
Hoe dan ook: vier het leven, en waarom niet met een gin en tonic?
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer