Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk). Maar je kunt het deeg ook gewoon vervangen door groenten bijvoorbeeld.
Mijn eigen “vegetarische lasagne met lasagnebladen van pompoen” is echt super lekker, ontdek het recept maar eens.
Maar lasagne vindt zijn echte oorsprong uiteraard in Italië, specifiek in de regio Emilia-Romagna. Het gerecht heeft een lange geschiedenis die zelfs zou teruggaan tot de oude Grieken en Romeinen, waar het concept van gelaagde deeggerechten al bestond. In de middeleeuwen werd lasagne in Italië verder ontwikkeld, waarbij lagen pasta, kaas en specerijen werden gebruikt, maar toen wel nog zonder tomatensaus.
In Emilia-Romagna, vooral in Bologna, werd lasagne zoals we het nu kennen geperfectioneerd met brede pastabladen, bechamelsaus, vleessaus (ragù) en kaas. Ondanks vele varianten wereldwijd, blijft de traditionele Italiaanse lasagne een klassieker, diep geworteld in de Italiaanse culinaire traditie. Het is intussen wereldwijd een klassieker geworden die ik zelf ook graag maak, omdat het een zalige smaakbom is.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer