Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk). Maar je kunt het deeg ook gewoon vervangen door groenten bijvoorbeeld.
Mijn eigen “vegetarische lasagne met lasagnebladen van pompoen” is echt super lekker, ontdek het recept maar eens.
Maar lasagne vindt zijn echte oorsprong uiteraard in Italië, specifiek in de regio Emilia-Romagna. Het gerecht heeft een lange geschiedenis die zelfs zou teruggaan tot de oude Grieken en Romeinen, waar het concept van gelaagde deeggerechten al bestond. In de middeleeuwen werd lasagne in Italië verder ontwikkeld, waarbij lagen pasta, kaas en specerijen werden gebruikt, maar toen wel nog zonder tomatensaus.
In Emilia-Romagna, vooral in Bologna, werd lasagne zoals we het nu kennen geperfectioneerd met brede pastabladen, bechamelsaus, vleessaus (ragù) en kaas. Ondanks vele varianten wereldwijd, blijft de traditionele Italiaanse lasagne een klassieker, diep geworteld in de Italiaanse culinaire traditie. Het is intussen wereldwijd een klassieker geworden die ik zelf ook graag maak, omdat het een zalige smaakbom is.
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer
Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer
Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer