Waarom deze "Global Handwashing Day" belangrijk is
Nieuws

Waarom deze “Global Handwashing Day” belangrijk is

We zijn het misschien weer wat vergeten, omdat covid niet meer zo aanwezig is in ons dagelijkse leven. Maar een paar jaar geleden was het iets waar enorm op gehamerd werd, en er hingen zelfs in alle toiletten uitgebreide regels over hoe je je handen precies moest wassen. We deden dat dan ook uitvoerig.

Wellicht wassen we onze handen vandaag een stuk minder dan toen, en dat is ook niet zo ontzettend erg. Maar voor chefs in de keuken is vandaag een belangrijke dag: “Global Handwashing Day” doet er hen aan herinneren dat het essentieel is om in een keuken een goede handhygiëne te respecteren. Iets wat overigens ook opgaat voor hobbykoks. En wel om deze redenen:

  1. Voedselveiligheid: Het wassen van de handen is essentieel om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Onjuist gewassen handen kunnen ziekteverwekkers overdragen naar voedsel, wat dan weer kan leiden tot voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen bij gasten. Dat wil je echt niet voorhebben, geloof me.
  2. Hygiëne: Het handhaven van een goede hygiëne is cruciaal in de keuken. Handen komen immers in contact met verschillende oppervlakken en ingrediënten, en het wassen van de handen verwijdert vuil, chemicaliën en potentieel schadelijke micro-organismen.
  3. Smaak en geur: Ongewassen handen kunnen ongewenste geuren en smaken aan voedsel overbrengen, wat de kwaliteit van het gerecht enorm kan beïnvloeden. Schone handen zorgen voor een neutrale basis voor de smaken.
  4. Professionele uitstraling: Een chef die zijn handen regelmatig wast, toont professionaliteit en respect voor zijn gasten. Het is een belangrijk onderdeel van de algemene hygiënische praktijken in de keuken.
  5. Wettelijke vereisten: In veel landen en regio’s zijn er strikte voorschriften en wetten die bepalen dat werknemers in de voedingsindustrie, waaronder chef-koks, hun handen regelmatig moeten wassen tijdens het bereiden van voedsel.
  6. Veiligheid van het personeel: Het wassen van de handen beschermt niet alleen de gasten, maar ook het keukenpersoneel zelf tegen het oplopen van infecties of ziekten vanwege besmet voedsel.
  7. Vertrouwen van de gasten: Gasten vertrouwen erop dat de chef en het keukenpersoneel hun voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden. Het regelmatig wassen van de handen draagt bij aan dit vertrouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer