Waarom deze "Global Handwashing Day" belangrijk is
Nieuws

Waarom deze “Global Handwashing Day” belangrijk is

We zijn het misschien weer wat vergeten, omdat covid niet meer zo aanwezig is in ons dagelijkse leven. Maar een paar jaar geleden was het iets waar enorm op gehamerd werd, en er hingen zelfs in alle toiletten uitgebreide regels over hoe je je handen precies moest wassen. We deden dat dan ook uitvoerig.

Wellicht wassen we onze handen vandaag een stuk minder dan toen, en dat is ook niet zo ontzettend erg. Maar voor chefs in de keuken is vandaag een belangrijke dag: “Global Handwashing Day” doet er hen aan herinneren dat het essentieel is om in een keuken een goede handhygiëne te respecteren. Iets wat overigens ook opgaat voor hobbykoks. En wel om deze redenen:

  1. Voedselveiligheid: Het wassen van de handen is essentieel om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Onjuist gewassen handen kunnen ziekteverwekkers overdragen naar voedsel, wat dan weer kan leiden tot voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen bij gasten. Dat wil je echt niet voorhebben, geloof me.
  2. Hygiëne: Het handhaven van een goede hygiëne is cruciaal in de keuken. Handen komen immers in contact met verschillende oppervlakken en ingrediënten, en het wassen van de handen verwijdert vuil, chemicaliën en potentieel schadelijke micro-organismen.
  3. Smaak en geur: Ongewassen handen kunnen ongewenste geuren en smaken aan voedsel overbrengen, wat de kwaliteit van het gerecht enorm kan beïnvloeden. Schone handen zorgen voor een neutrale basis voor de smaken.
  4. Professionele uitstraling: Een chef die zijn handen regelmatig wast, toont professionaliteit en respect voor zijn gasten. Het is een belangrijk onderdeel van de algemene hygiënische praktijken in de keuken.
  5. Wettelijke vereisten: In veel landen en regio’s zijn er strikte voorschriften en wetten die bepalen dat werknemers in de voedingsindustrie, waaronder chef-koks, hun handen regelmatig moeten wassen tijdens het bereiden van voedsel.
  6. Veiligheid van het personeel: Het wassen van de handen beschermt niet alleen de gasten, maar ook het keukenpersoneel zelf tegen het oplopen van infecties of ziekten vanwege besmet voedsel.
  7. Vertrouwen van de gasten: Gasten vertrouwen erop dat de chef en het keukenpersoneel hun voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden. Het regelmatig wassen van de handen draagt bij aan dit vertrouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer