Waarom deze "Global Handwashing Day" belangrijk is
Nieuws

Waarom deze “Global Handwashing Day” belangrijk is

We zijn het misschien weer wat vergeten, omdat covid niet meer zo aanwezig is in ons dagelijkse leven. Maar een paar jaar geleden was het iets waar enorm op gehamerd werd, en er hingen zelfs in alle toiletten uitgebreide regels over hoe je je handen precies moest wassen. We deden dat dan ook uitvoerig.

Wellicht wassen we onze handen vandaag een stuk minder dan toen, en dat is ook niet zo ontzettend erg. Maar voor chefs in de keuken is vandaag een belangrijke dag: “Global Handwashing Day” doet er hen aan herinneren dat het essentieel is om in een keuken een goede handhygiëne te respecteren. Iets wat overigens ook opgaat voor hobbykoks. En wel om deze redenen:

  1. Voedselveiligheid: Het wassen van de handen is essentieel om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Onjuist gewassen handen kunnen ziekteverwekkers overdragen naar voedsel, wat dan weer kan leiden tot voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen bij gasten. Dat wil je echt niet voorhebben, geloof me.
  2. Hygiëne: Het handhaven van een goede hygiëne is cruciaal in de keuken. Handen komen immers in contact met verschillende oppervlakken en ingrediënten, en het wassen van de handen verwijdert vuil, chemicaliën en potentieel schadelijke micro-organismen.
  3. Smaak en geur: Ongewassen handen kunnen ongewenste geuren en smaken aan voedsel overbrengen, wat de kwaliteit van het gerecht enorm kan beïnvloeden. Schone handen zorgen voor een neutrale basis voor de smaken.
  4. Professionele uitstraling: Een chef die zijn handen regelmatig wast, toont professionaliteit en respect voor zijn gasten. Het is een belangrijk onderdeel van de algemene hygiënische praktijken in de keuken.
  5. Wettelijke vereisten: In veel landen en regio’s zijn er strikte voorschriften en wetten die bepalen dat werknemers in de voedingsindustrie, waaronder chef-koks, hun handen regelmatig moeten wassen tijdens het bereiden van voedsel.
  6. Veiligheid van het personeel: Het wassen van de handen beschermt niet alleen de gasten, maar ook het keukenpersoneel zelf tegen het oplopen van infecties of ziekten vanwege besmet voedsel.
  7. Vertrouwen van de gasten: Gasten vertrouwen erop dat de chef en het keukenpersoneel hun voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden. Het regelmatig wassen van de handen draagt bij aan dit vertrouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer