Nieuws

Waarom ik maar heel zelden nog eens een glas whisky drink

Ik was jarenlang een liefhebber van whisky. Ik heb een behoorlijk mooie collectie in huis, en zeker in mijn studententijd vond ik het heerlijk om een mooie single malt te drinken. De geur, de diepte van de smaak, dat warme gevoel in je borst na de eerste slok – ik vond het echt heerlijk. Maar de laatste jaren laat ik het steeds vaker staan.

Niet omdat ik whisky niet meer lekker vind, integendeel. Maar omdat ik merkte dat whisky me in feite niet zo goed meer deed. Waar ik na een paar glaasjes goede wijn gewoon rustig in slaap val en nooit meer een kater heb, kreeg ik na whisky vaker hoofdpijn, en vooral: ik werd er emotioneler van, impulsiever ook. Discussies die nergens over gingen, die ging ik graag aan, en de volgende dag was er dan een soort van rare spijt die in mijn hoofd en lijf bleef hangen.

Wetenschappelijk is daar best iets over te zeggen. Whisky bevat naast alcohol ook zogeheten congeneren – bijproducten van het fermentatieproces die smaak en kleur geven, maar ook bijdragen aan de intensiteit van een kater. Donkere dranken zoals whisky of rum bevatten er meer van dan witte wijn of vodka. Combineer dat met het hogere alcoholpercentage en het effect op stemming en gedrag is duidelijker voelbaar. Ik ben er mee gestopt, hoe lekker ik het ook vond en vind.

Ik moet toegeven: ik denk er soms nog wel eens met weemoed aan terug. En in onze drankenkast staan topflessen, maar die schenk ik wel uit voor vrienden die er wel beter mee om kunnen, of dat denken… Maar uiteindelijk kies ik zelf liever voor een helder hoofd en hart – en voor een goed glas wijn. Zonder eindeloze discussies in het holst van de nacht.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer

Na de verschrikkelijke brand is dit toprestaurant terug!

Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer

Kun je een volledige pompoen in de oven bereiden?

In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken … Lees meer

Wat is de pizza calzone eigenlijk?

De calzone is een pizza in zakvorm, een opgerolde variant van de klassieke Italiaanse pizza. Oorspronkelijk komt hij uit Napels, de bakermat van de pizza, en de naam betekent letterlijk “broekspijp” in het Italiaans — een knipoog naar zijn opgerolde vorm … Lees meer