Nieuws

Waarom ik maar heel zelden nog eens een glas whisky drink

Ik was jarenlang een liefhebber van whisky. Ik heb een behoorlijk mooie collectie in huis, en zeker in mijn studententijd vond ik het heerlijk om een mooie single malt te drinken. De geur, de diepte van de smaak, dat warme gevoel in je borst na de eerste slok – ik vond het echt heerlijk. Maar de laatste jaren laat ik het steeds vaker staan.

Niet omdat ik whisky niet meer lekker vind, integendeel. Maar omdat ik merkte dat whisky me in feite niet zo goed meer deed. Waar ik na een paar glaasjes goede wijn gewoon rustig in slaap val en nooit meer een kater heb, kreeg ik na whisky vaker hoofdpijn, en vooral: ik werd er emotioneler van, impulsiever ook. Discussies die nergens over gingen, die ging ik graag aan, en de volgende dag was er dan een soort van rare spijt die in mijn hoofd en lijf bleef hangen.

Wetenschappelijk is daar best iets over te zeggen. Whisky bevat naast alcohol ook zogeheten congeneren – bijproducten van het fermentatieproces die smaak en kleur geven, maar ook bijdragen aan de intensiteit van een kater. Donkere dranken zoals whisky of rum bevatten er meer van dan witte wijn of vodka. Combineer dat met het hogere alcoholpercentage en het effect op stemming en gedrag is duidelijker voelbaar. Ik ben er mee gestopt, hoe lekker ik het ook vond en vind.

Ik moet toegeven: ik denk er soms nog wel eens met weemoed aan terug. En in onze drankenkast staan topflessen, maar die schenk ik wel uit voor vrienden die er wel beter mee om kunnen, of dat denken… Maar uiteindelijk kies ik zelf liever voor een helder hoofd en hart – en voor een goed glas wijn. Zonder eindeloze discussies in het holst van de nacht.

Gerelateerde nieuwsberichten

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer

Fish and chips: serveer deze Britse klassieker op een leuke manier thuis

Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer