In Amerika is 12 november National chicken soup for the soul day. Kippensoep wordt niet enkel daar, maar ook bij ons, al eeuwenlang beschouwd als een helende en aansterkende maaltijd, vooral bij verkoudheid en griep. Ik ga u een goed bord kippensoep maken manneke, zeiden onze grootmoeders al. En je had toen echt het gevoel dat zo’n dampen bord soep hielp.
De werking van kippensoep is zowel fysiek als emotioneel. Allereerst bevat kip een aminozuur genaamd cysteïne, dat ontstekingsremmend kan werken en helpt om slijm in de luchtwegen dunner te maken, wat het ademhalen vergemakkelijkt. De warme bouillon stimuleert bovendien de bloedcirculatie en helpt je ook om je neus vrij te maken, terwijl de groenten in de soep essentiële vitamines en mineralen toevoegen die het immuunsysteem ondersteunen. Daarnaast zorgt de warme soep voor hydratatie, wat vooral belangrijk is bij koorts of verkoudheid, wanneer het lichaam sneller vocht verliest.
Plus er is het comfort en de gezelligheid. Zelfs als je niet ziek bent is een goed bord lekkere soep heerlijk, maar bij een griepje ook helend!
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer
Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer
In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken … Lees meer
De calzone is een pizza in zakvorm, een opgerolde variant van de klassieke Italiaanse pizza. Oorspronkelijk komt hij uit Napels, de bakermat van de pizza, en de naam betekent letterlijk “broekspijp” in het Italiaans — een knipoog naar zijn opgerolde vorm … Lees meer