Nieuws

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu.

Mosselen zijn eigenlijk super gezond, ze bevatten o.a. veel eiwitten en omega-3 vetzuren. Eiwitten leveren extra energie en bouwstoffen voor je lichaam en omega-3 beschermt tegen hart- en vaatziekten. En er zitten nog heel wat voedingsstoffen zoals B12, jodium, zink, ijzer en selenium in mosselen. Op de koop toe hebben ze niet zoveel calorieën waardoor ze perfect passen in een gezond dieet.

Mosselen zijn ook nog eens goed voor het milieu, want ze zuiveren het zeewater: één mossel filtert wel tot 15l per dag!
Ze hebben ook een heel lage CO2-voetafdruk want ze hebben geen additieven nodig. Mosselen stimuleren ook de biodiversiteit: heel wat zeediertjes pikken een graantje mee van de aanwezigheid van mosselen. Daarnaast voorzien ze zichzelf van voedsel zoals oa. algen.

Mosselen zijn ook erg makkelijk om klaar te maken. Mosselen bereiden is in feite super simpel: spoelen, (mossel)groenten en kruiden toevoegen, enkele minuten koken tot de schelpen open zijn en klaar! Ik deel graag een aantal van mijn recepten met mosselen, en je zult zien hoe makkelijk die zijn.

En iets wat veel mensen misschien niet weten is dat de Nederlandse mosselvisserij sinds 2011 het MSC-certificaat voor duurzame visserij. Ze werken voortdurend aan verdere aanpassingen om de impact op de onderwaternatuur te blijven verminderen. Om de vijf jaar beoordeelt een onafhankelijke auditor de certificering opnieuw of de visserijen zich houden aan deze drie principes van de MSC visserijstandaard:

  • Geen overbevissing; Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt bepaald hoeveel de vissers kunnen vangen. Hierdoor wordt er niet overbevist en blijven er voldoende mosselen over voor vogels als lepelaars en eider eenden.
  • Minimale impact op het overige zeeleven en hun biotoop: De vissers hebben voor het certificaat structurele informatieverzameling over bodemimpact en bijvangst (ander zeeleven wat onbedoeld mee wordt gevist)  opgezet. Vastgesteld is welke gebieden moeten worden ontzien om mosselbanken en zeegras te beschermen, en dat er geen andere soorten worden bedreigd door de visserij.
  • Goede controles en handhaving van afspraken: De mosselvisserij vindt plaats in beschermd natuurgebied, waardoor er extra scherp naar het effect op de natuur wordt gekeken. Samen met natuurorganisaties werken de vissers aan het verminderen van bodemberoering, vooral bij het vissen op mosselzaad in de Waddenzee.

MSC biedt een standaard voor duurzame wildvangst, maar bij mosselen wordt vaak de term ‘kweken’ gebruikt. Hoe zit dit precies? Het gaat bij mosselvisserij om vangst die grotendeels in de wilde natuur plaatsvindt, maar waar wel sprake is van beperkt beheer. Voor dit soort gevallen heeft MSC een speciale standaard ontwikkeld: verrijkte visserij. Er wordt in deze standaard naar drie aspecten gekeken, die bij de Zeeuwse mossel allemaal opgaan, namelijk: Minstens 90% van de groei van de vis, schaal of schelpdieren moet in het wild plaatsvinden. Veranderingen aan de omgeving mogen nooit blijvende schade aan het natuurlijk ecosysteem brengen. Er moet een directe afhankelijkheid van een wild bestand zijn.

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Recept

Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie

Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meer

ZELFGEMAAKTE MOSSELSALADE
Recept

Zelfgemaakte mosselsalade

Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Recept

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo. En ik werkte alles af met oude brokkelkaas. Een gerecht dat ontzettend in de smaak viel, en dat ik vandaag graag met jullie deel … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie
Recept

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken. Ik daagde jullie uit om creatief aan de slag te gaan met deze zalige lekkernij en mezelf en een gespecialiseerde jury van mosseltelers uit Zeeuws Vlaanderen te verrassen met een fantastisch recept … Lees meer

MOSSELEN MET WITTE MARTINI
Recept

Mosselen met witte martini

Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk! Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie
Recept

Zeeuwse mosselen op Peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru. Want daar, net zoals in Chili overigens, wordt van druiven een heel bijzonder distillaat gemaakt: Pisco … Lees meer

AZIATISCHE APERITIEF-MOSSELTJES
Recept

Aziatische aperitief-mosseltjes

Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer

Hoeveel calorieën kun je nu echt verbranden met wandelen?

Hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen?

In mijn boek “Waarom Wandelen” dat hier nog altijd te koop is, schrijf ik het uitgebreid: wandelen is goed. Erg goed. En gezond. Want wandelen helpt uiteraard fantastisch om veel calorieën en dus ook vet te verbranden, daar is geen discussie over … Lees meer