Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu.
Mosselen zijn eigenlijk super gezond, ze bevatten o.a. veel eiwitten en omega-3 vetzuren. Eiwitten leveren extra energie en bouwstoffen voor je lichaam en omega-3 beschermt tegen hart- en vaatziekten. En er zitten nog heel wat voedingsstoffen zoals B12, jodium, zink, ijzer en selenium in mosselen. Op de koop toe hebben ze niet zoveel calorieën waardoor ze perfect passen in een gezond dieet.
Mosselen zijn ook nog eens goed voor het milieu, want ze zuiveren het zeewater: één mossel filtert wel tot 15l per dag!
Ze hebben ook een heel lage CO2-voetafdruk want ze hebben geen additieven nodig. Mosselen stimuleren ook de biodiversiteit: heel wat zeediertjes pikken een graantje mee van de aanwezigheid van mosselen. Daarnaast voorzien ze zichzelf van voedsel zoals oa. algen.
Mosselen zijn ook erg makkelijk om klaar te maken. Mosselen bereiden is in feite super simpel: spoelen, (mossel)groenten en kruiden toevoegen, enkele minuten koken tot de schelpen open zijn en klaar! Ik deel graag een aantal van mijn recepten met mosselen, en je zult zien hoe makkelijk die zijn.
En iets wat veel mensen misschien niet weten is dat de Nederlandse mosselvisserij sinds 2011 het MSC-certificaat voor duurzame visserij. Ze werken voortdurend aan verdere aanpassingen om de impact op de onderwaternatuur te blijven verminderen. Om de vijf jaar beoordeelt een onafhankelijke auditor de certificering opnieuw of de visserijen zich houden aan deze drie principes van de MSC visserijstandaard:
MSC biedt een standaard voor duurzame wildvangst, maar bij mosselen wordt vaak de term ‘kweken’ gebruikt. Hoe zit dit precies? Het gaat bij mosselvisserij om vangst die grotendeels in de wilde natuur plaatsvindt, maar waar wel sprake is van beperkt beheer. Voor dit soort gevallen heeft MSC een speciale standaard ontwikkeld: verrijkte visserij. Er wordt in deze standaard naar drie aspecten gekeken, die bij de Zeeuwse mossel allemaal opgaan, namelijk: Minstens 90% van de groei van de vis, schaal of schelpdieren moet in het wild plaatsvinden. Veranderingen aan de omgeving mogen nooit blijvende schade aan het natuurlijk ecosysteem brengen. Er moet een directe afhankelijkheid van een wild bestand zijn.
Jullie weten dat ik een hele grote liefhebber ben van de heerlijke Zeeuwse mosselen. Ik maak ze klaar op veel verschillende manieren. Maar als je mij vraagt hoe ik ze echt het liefste heb, dan weet ik toch meteen het antwoord: klaar gemaakt zoals mijn mama Anny ze al haar hele leven maakt. Mama is een fan van de pure keuken … Lees meer
Recept
Mosselen zoals mama Anny die het beste maakt #advertentie
Eigenlijk is dit recept vorig jaar ontstaan, midden in het mosselseizoen, toen ik op een mooie dag veel te veel mosselen had gemaakt, “omdat m’n ogen groter waren dan m’n buik” zoals dat in de toch volksmond heet. En zoals je weet: in mijn keuken gaat echt nooit iets verloren, dus de volgende dag heb ik deze lekkere mosselsalade gemaakt … Lees meer
Recept
Zelfgemaakte mosselsalade
Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo. En ik werkte alles af met oude brokkelkaas. Een gerecht dat ontzettend in de smaak viel, en dat ik vandaag graag met jullie deel … Lees meer
Recept
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken. Ik daagde jullie uit om creatief aan de slag te gaan met deze zalige lekkernij en mezelf en een gespecialiseerde jury van mosseltelers uit Zeeuws Vlaanderen te verrassen met een fantastisch recept … Lees meer
Recept
Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie
Mosselen bereid op de klassieke manier zijn heerlijk. Ook met witte wijn, look of een Provençaals sausje lusten we ze graag. Maar vandaag geef ik jullie eens een eigen origineel recept mee uit m’n eerste boek. Je moet het echt eens proberen, want het is heerlijk!
Dit is zo’n gerecht dat je perfect in de steamer kunt klaarmaken … Lees meer
Recept
Mosselen met witte martini
We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru. Want daar, net zoals in Chili overigens, wordt van druiven een heel bijzonder distillaat gemaakt: Pisco … Lees meer
Recept
Zeeuwse mosselen op Peruviaanse wijze #advertentie
Ze zijn, er de mosselen. En ze zijn echt echt lekker! Er zijn nog altijd mensen die zich houden aan de regel dat er een “r” in de naam van de maand moet zitten om mosseltjes te consumeren, maar eerlijk gezegd: dat slaat nergens meer op. Verschillende Zeeuwse mosselboeren hebben mij vorige jaar uitgelegd waar die traditie vandaan komt … Lees meer
Recept
Aziatische aperitief-mosseltjes
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer