Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, en daar horen voor mij ook altijd noten bij. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook ontzettend voedzaam. Noten bevatten goede vetten, plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ze geven energie, zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn dus ideaal als tussendoortje of als topping bij ontbijt of salades.
Wat noten zo lekker maakt, is dat ze iets volwassens hebben in hun smaak – rijk, rond, soms een tikkeltje bitter – en dat ze een gerecht net dat beetje extra geven. Een handvol ongebrande, ongezouten noten per dag is perfect. Denk aan amandelen, walnoten, hazelnoten, cashews of pecannoten. Meer hoeft niet: noten zijn gezond, maar ook calorierijk, dus overdrijven heeft geen zin.
Belangrijk is wel welke noten je kiest. Het gaat dus níét om de gezouten of geroosterde varianten, en al zeker niet om borrelnootjes met een krokant korstje rond. Die bevatten vaak te veel zout, suiker en vet, en verliezen daardoor een groot deel van hun gezondheidsvoordeel.
Eerlijk is eerlijk: ik vind die borrelnootjes en wasabinootjes óók lekker. Daarom haal ik ze gewoon zo weinig mogelijk in huis. Want je weet hoe dat gaat, als ze er zijn, dan snoep je ervan.
Mijn favoriete manier om noten te eten? Gewoon een handvol met wat krenten bij magere yoghurt. Simpel, snel en voedzaam. Zo begin ik mijn dag met iets wat zowel goed smaakt als goed doet.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer