Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet. Wat wél werkt voor mij, elke dag opnieuw, is wandelen. In de natuur, in stilte of met muziek, door weer en wind. Voor mij is wandelen een vorm van meditatie. Mijn persoonlijke yoga.
Elke dag maak ik tijd voor een wandeling. Niet als verplichting, maar als noodzaak. De herhaling van het stappen zet mijn hoofd stil. Mijn lijf beweegt, mijn geest krijgt ruimte. Soms denk ik na, soms juist helemaal niet. Het is die afwisseling die het zo krachtig maakt. In een wereld vol prikkels is wandelen voor mij dé manier om te vertragen, te voelen, te ademen.
Wetenschappelijk blijkt trouwens dat wandelen en yoga verrassend veel gemeen hebben. Studies tonen aan dat wandelen in de natuur stress vermindert, je concentratie verhoogt en zelfs je immuunsysteem versterkt. Het ritme van je passen, je ademhaling die zich eraan aanpast, het loslaten van zorgen onderweg – het zijn allemaal elementen die ook in meditatie en yoga terugkomen. Alleen hoef ik me er dus niet voor in bochten te wringen.
Wandelen heeft me gezonder gemaakt. Lichter, fysiek én mentaal. En vooral: blijer. Daarom schreef ik ook mijn boek Waarom Wandelen, dat intussen duizenden mensen heeft geïnspireerd om anders te gaan bewegen, sporten, leven.
Op Wereld Yoga Dag dus een warme oproep: doe vandaag eens aan “wandel-yoga”. Schoenen aan, naar buiten, hoofd leeg. Je zal voelen: stappen is zoveel meer dan vooruitgaan.
Waarom Wandelen is te koop op www.waaromwandelen.be. Misschien verandert het ook jouw leven een beetje.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer
Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer