Nieuws

Wanneer werden Chinese restaurants populair in Vlaanderen?

5 november is officieel Chinese Take Out day. Met name in Amerika gaan veel mensen dan meeneem-Chinees halen. Ik heb al een tijdje het gevoel dat zo’n meeneem Chinezen minder populair zijn dan vroeger. Dat komt wellicht omdat er vandaag een ontzettend groot aanbod is aan food koeriers die je alle soorten gerechten uit veel verschillende keukens thuis bezorgen. En ook het aanbod aan kant-en-klare maaktijden in de supermarkt is immens. Ooit was dat toch anders.

Chinese restaurants werden wereldwijd populair na de Tweede Wereldoorlog, met een sterke opkomst in de jaren ’50 en ’60. Dit kwam voor een stuk door migratiegolven van Chinese gemeenschappen naar Amerika, Europa en ook België, waar migranten restaurants openden als bron van inkomsten. In deze periode begon ook het internationale toerisme toe te nemen, waardoor mensen kennismaakten met Aziatische gerechten en deze smaken ook thuis opnieuw wilden ervaren.

Chinese gerechten waren niet alleen uniek door hun smaak en bereidingswijzen zoals roerbakken en stomen, maar ze waren ook relatief betaalbaar en toegankelijk. De exotische uitstraling van de Chinese keuken sprak bovendien veel mensen aan, wat leidde tot de groei van Chinese wijken en eetgelegenheden in Belgische steden zoals Antwerpen en Brussel.

Chinese restaurants pasten hun gerechten vaak aan de lokale smaak aan, wat zorgde voor een eigen “westerse Chinese keuken” met bekende gerechten zoals loempia’s en babi pangang. Door hun veelzijdigheid en betaalbaarheid werden Chinese restaurants een vast en geliefd onderdeel van de culinaire cultuur in België en vele andere landen.

Vandaag vind ik het nog steeds lekker, maar ik eet al even graag eens Vietnamees, Thais of Mexicaans. Variatie is belangrijk, en daardoor zie je vandaag wat minder Chinese restaurants dan in onze jeugd in de jaren ’70 en ’80.

Gerelateerde nieuwsberichten

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer

Een gouden tip voor malse kip: pekelen!

Op deze Fried Chicken Day wil ik een geweldige tip met jullie delen die ik van een chef van Sligro heb geleerd: pekel je kip vóór het bakken of grillen … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer

De Caesar Salad: niet Romeins, wél legendarisch

De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer

Waarom kippenvleugels altijd scoren!

Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer