Nieuws

Wanneer werden Chinese restaurants populair in Vlaanderen?

5 november is officieel Chinese Take Out day. Met name in Amerika gaan veel mensen dan meeneem-Chinees halen. Ik heb al een tijdje het gevoel dat zo’n meeneem Chinezen minder populair zijn dan vroeger. Dat komt wellicht omdat er vandaag een ontzettend groot aanbod is aan food koeriers die je alle soorten gerechten uit veel verschillende keukens thuis bezorgen. En ook het aanbod aan kant-en-klare maaktijden in de supermarkt is immens. Ooit was dat toch anders.

Chinese restaurants werden wereldwijd populair na de Tweede Wereldoorlog, met een sterke opkomst in de jaren ’50 en ’60. Dit kwam voor een stuk door migratiegolven van Chinese gemeenschappen naar Amerika, Europa en ook België, waar migranten restaurants openden als bron van inkomsten. In deze periode begon ook het internationale toerisme toe te nemen, waardoor mensen kennismaakten met Aziatische gerechten en deze smaken ook thuis opnieuw wilden ervaren.

Chinese gerechten waren niet alleen uniek door hun smaak en bereidingswijzen zoals roerbakken en stomen, maar ze waren ook relatief betaalbaar en toegankelijk. De exotische uitstraling van de Chinese keuken sprak bovendien veel mensen aan, wat leidde tot de groei van Chinese wijken en eetgelegenheden in Belgische steden zoals Antwerpen en Brussel.

Chinese restaurants pasten hun gerechten vaak aan de lokale smaak aan, wat zorgde voor een eigen “westerse Chinese keuken” met bekende gerechten zoals loempia’s en babi pangang. Door hun veelzijdigheid en betaalbaarheid werden Chinese restaurants een vast en geliefd onderdeel van de culinaire cultuur in België en vele andere landen.

Vandaag vind ik het nog steeds lekker, maar ik eet al even graag eens Vietnamees, Thais of Mexicaans. Variatie is belangrijk, en daardoor zie je vandaag wat minder Chinese restaurants dan in onze jeugd in de jaren ’70 en ’80.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer

Na de verschrikkelijke brand is dit toprestaurant terug!

Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer

Kun je een volledige pompoen in de oven bereiden?

In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken … Lees meer

Wat is de pizza calzone eigenlijk?

De calzone is een pizza in zakvorm, een opgerolde variant van de klassieke Italiaanse pizza. Oorspronkelijk komt hij uit Napels, de bakermat van de pizza, en de naam betekent letterlijk “broekspijp” in het Italiaans — een knipoog naar zijn opgerolde vorm … Lees meer