Nieuws

Wanneer werden Chinese restaurants populair in Vlaanderen?

5 november is officieel Chinese Take Out day. Met name in Amerika gaan veel mensen dan meeneem-Chinees halen. Ik heb al een tijdje het gevoel dat zo’n meeneem Chinezen minder populair zijn dan vroeger. Dat komt wellicht omdat er vandaag een ontzettend groot aanbod is aan food koeriers die je alle soorten gerechten uit veel verschillende keukens thuis bezorgen. En ook het aanbod aan kant-en-klare maaktijden in de supermarkt is immens. Ooit was dat toch anders.

Chinese restaurants werden wereldwijd populair na de Tweede Wereldoorlog, met een sterke opkomst in de jaren ’50 en ’60. Dit kwam voor een stuk door migratiegolven van Chinese gemeenschappen naar Amerika, Europa en ook België, waar migranten restaurants openden als bron van inkomsten. In deze periode begon ook het internationale toerisme toe te nemen, waardoor mensen kennismaakten met Aziatische gerechten en deze smaken ook thuis opnieuw wilden ervaren.

Chinese gerechten waren niet alleen uniek door hun smaak en bereidingswijzen zoals roerbakken en stomen, maar ze waren ook relatief betaalbaar en toegankelijk. De exotische uitstraling van de Chinese keuken sprak bovendien veel mensen aan, wat leidde tot de groei van Chinese wijken en eetgelegenheden in Belgische steden zoals Antwerpen en Brussel.

Chinese restaurants pasten hun gerechten vaak aan de lokale smaak aan, wat zorgde voor een eigen “westerse Chinese keuken” met bekende gerechten zoals loempia’s en babi pangang. Door hun veelzijdigheid en betaalbaarheid werden Chinese restaurants een vast en geliefd onderdeel van de culinaire cultuur in België en vele andere landen.

Vandaag vind ik het nog steeds lekker, maar ik eet al even graag eens Vietnamees, Thais of Mexicaans. Variatie is belangrijk, en daardoor zie je vandaag wat minder Chinese restaurants dan in onze jeugd in de jaren ’70 en ’80.

Gerelateerde nieuwsberichten

Weet jij hoe melba toast gemaakt wordt en waar het vandaan komt?

Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer

Waar komt de tiramisu vandaan?

Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer

Wat is black pudding? En hoe gebruik ik het in mijn gerechten?

Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer

Zou dat lekker zijn: desserts met artisjok?

Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer

Kun je afvallen door meer te slapen?

Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer

Ken jij sofrito?

Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer

Volg de culinaire trip van Would Be Chef in Bangkok

Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer

Zo kun je chili-pepertjes bewaren

Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer