Nieuws

Wat is black pudding? En hoe gebruik ik het in mijn gerechten?

Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels. De worst wordt gekruid met bijzondere specerijen zoals peper, nootmuskaat en kruidnagel, wat zorgt voor een hartige en kruidige smaak.

Black pudding wordt meestal in plakken gesneden en gebakken of gegrild, vaak geserveerd als onderdeel van een traditioneel Engels of Iers ontbijt. Hoewel het vooral hartig wordt gegeten, wordt het soms ook verwerkt in moderne gerechten, zoals salades of kroketten. Ik ben er wel fan van. Maar met mate, en verwerkt in gerechten.

Zelf gebruik ik het altijd als ik in Barcelona primeur-erwtjes klaarmaak, zoals ik dat in de toprestaurants bereid zie worden. Bij die kleine groene bijna zoete smaakbommetjes die je al rond de kerstperiode op de markt kunt kopen doe ik dan wat stukjes black pudding die ik heerlijk laat smelten in de pan. En ook onderstaand recept met witte pensen en bloedworst is een topper, met witloof en appel. Zeer hartig, maar oh zo lekker!

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Witte pensen en zwarte pensen, als je er van houdt dan is dit een toprecept! Een taart gevuld met pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurt je hele huis naar deze smakelijke taart. Bereiding Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer

De Caesar Salad: niet Romeins, wél legendarisch

De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer

Waarom kippenvleugels altijd scoren!

Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer