Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels. De worst wordt gekruid met bijzondere specerijen zoals peper, nootmuskaat en kruidnagel, wat zorgt voor een hartige en kruidige smaak.
Black pudding wordt meestal in plakken gesneden en gebakken of gegrild, vaak geserveerd als onderdeel van een traditioneel Engels of Iers ontbijt. Hoewel het vooral hartig wordt gegeten, wordt het soms ook verwerkt in moderne gerechten, zoals salades of kroketten. Ik ben er wel fan van. Maar met mate, en verwerkt in gerechten.
Zelf gebruik ik het altijd als ik in Barcelona primeur-erwtjes klaarmaak, zoals ik dat in de toprestaurants bereid zie worden. Bij die kleine groene bijna zoete smaakbommetjes die je al rond de kerstperiode op de markt kunt kopen doe ik dan wat stukjes black pudding die ik heerlijk laat smelten in de pan. En ook onderstaand recept met witte pensen en bloedworst is een topper, met witloof en appel. Zeer hartig, maar oh zo lekker!
Witte pensen en zwarte pensen, als je er van houdt dan is dit een toprecept! Een taart gevuld met pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurt je hele huis naar deze smakelijke taart.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes … Lees meer
Recept
Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer
Muffins hebben hun oorsprong in Engeland, waar ze eigenlijk bekend stonden als “English muffins”. Deze muffins waren kleine, ronde broodjes die werden gebakken op een griddle (een soort platte pan) in plaats van in een oven … Lees meer