Nieuws

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap.

Een apple turnover is net zoals bij ons een bladerdeeggebakje dat gevuld is met stukjes appel, vaak op smaak gebracht met suiker, kaneel en soms wat rozijntjes of nootmuskaat. Het deeg wordt omgeslagen tot een driehoekje of halve maan, vandaar de naam turnover, en vervolgens goudbruin gebakken tot het heerlijk knispert bij elke hap.

Dit eenvoudige gebakje komt oorspronkelijk uit Europa, met invloeden uit zowel de Engelse als Franse keuken, maar is wereldwijd geliefd geworden. Het is het perfecte tussendoortje: krokant aan de buitenkant, zacht en fruitig vanbinnen. Je eet ze warm of koud, als ontbijt, bij de koffie of zelfs als dessert met een bolletje vanille-ijs erbij.

Zelf maken? Kan en het is eigenlijk supermakkelijk. Bladerdeeg uit de winkel, wat in stukjes gesneden appel, bruine suiker, kaneel en een ei om het deeg mooi te laten blinken in de oven. Twintig minuutjes later ruikt je keuken als een sprookje.

Gerelateerde nieuwsberichten

Lekker zoet vakantiegevoel met deze baklava

Baklava. Alleen al het woord klinkt toch al meteen een beetje als vakantie, zon, en zoet geluk. Het is zo’n dessert waar je meteen goesting van krijgt in een goed kopje koffie en een moment voor jezelf … Lees meer

Nog een grote onrechtvaardigheid voor singles!

De voorbije dagen lazen we in de kranten cijfers over de belastingsdruk voor singles. Die blijkt een stuk hoger te liggen dan voor samenwonende of getrouwde koppels, en veel singles vinden dat volkomen onrechtvaardig … Lees meer

Roast Dinner Day, de charme van samen aan tafel

Elk jaar opnieuw vieren de Britten op een mooie zondag in november Roast Dinner Day, hun ode aan het zondagse gebraad. Dat is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje cultuur, een traditie die warmte en verbondenheid uitstraalt … Lees meer

Eén bord per maaltijd?

Terwijl ik de borden in de afwasmachine aan het sorteren was, moest ik plots denken aan hoe anders dat vroeger ging. Herinneren jullie het “bordbeleid” van onze (voor)ouders nog … Lees meer

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer