Nieuws

Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema Catalana

Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil! Crème brûlée en crema Catalana zijn beide romige desserts met een gekarameliseerd suikerlaagje bovenop, lekker krokant, maar ze hebben allebei verschillende historische achtergronden en worden ook met verschillende ingrediënten en op een andere manier bereid.

Crème brûlée is afkomstig uit Frankrijk, dateert uit de 17e eeuw en werd populair aan de koninklijke hoven. Het dessert wordt au bain-marie gemaakt met room, eidooiers, suiker en vanille, en de gekarameliseerde suikerlaag wordt met een gasbrander of onder een grill gebrand.

Crema Catalana heeft dan weer zijn roots in de Catalonië in Spanje, en wordt dus veel gegeten in de streek rond Barcelona. Dit nagerecht zou ouder zijn en stamt al uit de middeleeuwen. Crema Catalana wordt ook wel “crema de Sant Josep” genoemd, en wordt traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef. Ik schrijf in het boek “Mijn Barcelona” over de culinaire tradities in de stad, en dat bepaalde desserts bij bepaalde feestdagen horen, en dit is er eigenlijk zo eentje van. Crema Catalana gebruikt geen room maar melk als basis en wordt op smaak gebracht met citrusschillen en kaneel, waarna het mengsel op het fornuis wordt gekookt tot het dikker wordt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een van de grootste afknappers in de horeca voor mij

Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer

Ketchup is oorspronkelijk niet gemaakt van tomaten

Ketchup van bananen? Het is zo zot nog niet!

Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles … Lees meer

Andrye Popov iStock

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken, en hoe doe je dat best?

Vieze koelkasten, met bedorven etensresten zijn gewoon gevaarlijk voor je gezondheid. Je koelkast schoonmaken is daarom iets dat je het beste elke drie tot vier maanden eens kunt doen … Lees meer

Zo heb je elke dag vers brood in huis!

Niks zo lekker als een sneetje kraakvers brood in de ochtend. Toch is een volledig brood kopen voor mensen die geen gezin hebben, en alleen of met twee zijn, zoals wij, soms een hele drempel … Lees meer

Deze tien tips hielpen mij om tijdens het afvallen van verleidelijke caloriebommen te blijven!

Ik ben door heel veel te sporten, vooral wandelen, maar ook work outs in de gym, intussen meer dan tien kilo afgevallen. Maar als ik zo intens aan het sporten ontstaat soms de neiging om meer te eten, of al eens toe te geven aan calorierijke tussendoortjes … Lees meer

Waarom is kippensoep zo helend?

In Amerika is 12 november National chicken soup for the soul day. Kippensoep wordt niet enkel daar, maar ook bij ons, al eeuwenlang beschouwd als een helende en aansterkende maaltijd, vooral bij verkoudheid en griep … Lees meer

De Britten verstaan iets totaal anders onder pudding dan wij!

Pudding is bij ons crème. Vaak vanillepudding, een dessert dat onze moeders vaak maakten, en tot op vandaag populair is bij ons. In het Verenigd Koninkrijk verwijst “British pudding” naar een breed scala aan gerechten die zowel zoet als hartig kunnen zijn, met vaak een zachte, vochtige textuur doordat ze worden gestoomd, gekookt, of gebakken … Lees meer

Wie kookt er wereldwijd het meeste thuis: mannen of vrouwen?

Het antwoord is simpel: Wereldwijd zijn het vooral de vrouwen die het grootste deel van de kooktaken op zich nemen, hoewel dit per regio en cultuur sterk verschilt … Lees meer