Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil! Crème brûlée en crema Catalana zijn beide romige desserts met een gekarameliseerd suikerlaagje bovenop, lekker krokant, maar ze hebben allebei verschillende historische achtergronden en worden ook met verschillende ingrediënten en op een andere manier bereid.
Crème brûlée is afkomstig uit Frankrijk, dateert uit de 17e eeuw en werd populair aan de koninklijke hoven. Het dessert wordt au bain-marie gemaakt met room, eidooiers, suiker en vanille, en de gekarameliseerde suikerlaag wordt met een gasbrander of onder een grill gebrand.
Crema Catalana heeft dan weer zijn roots in de Catalonië in Spanje, en wordt dus veel gegeten in de streek rond Barcelona. Dit nagerecht zou ouder zijn en stamt al uit de middeleeuwen. Crema Catalana wordt ook wel “crema de Sant Josep” genoemd, en wordt traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef. Ik schrijf in het boek “Mijn Barcelona” over de culinaire tradities in de stad, en dat bepaalde desserts bij bepaalde feestdagen horen, en dit is er eigenlijk zo eentje van. Crema Catalana gebruikt geen room maar melk als basis en wordt op smaak gebracht met citrusschillen en kaneel, waarna het mengsel op het fornuis wordt gekookt tot het dikker wordt.
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer