Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende. Jerky is gedroogd vlees, meestal rundvlees, maar ook vaak kip, kalkoen, varkensvlees of zelfs exotisch vlees zoals bison of wild.
Het wordt gemaakt door mager vlees in dunne plakken of reepjes te snijden, vaak tegen de draad in om het malser te maken. Het vlees wordt vervolgens gemarineerd in een heerlijk mengsel van kruiden, specerijen, zout, suiker en soms vloeistoffen zoals sojasaus of azijn om smaak te geven en het vlees te helpen conserveren.
Na het marineren wordt het vlees gedroogd of gerookt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het vlees in de lucht te drogen of in een oven of een dehydrator bij lage temperatuur. Soms wordt het ook gerookt boven een laag vuur voor extra smaak en diepgang. Na het drogen of roken kan de jerky lang bewaard worden. Het is een erg populaire snack door de lange houdbaarheid, de intense smaak en het gemak om mee te nemen als tussendoortje.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer