13 januari is elk jaar opnieuw Peach Melba day. Enig idee wat dat precies is en waar het vandaan komt? Ik wel. Peach Melba wordt vandaag misschien minder geserveerd maar het is wel een zeer klassiek nagerecht dat bestaat uit perziken, vanille-ijs en frambozensaus. Soms wordt het opgediend met wat bloemsuiker en soms komt er nog een garnering van amandelen of slagroom bij. Peach Melba werd bedacht door de beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier in de 19e eeuw. Hij creëerde het gerecht ter ere van de Australische opera-zangeres Nellie Melba, die op dat moment een grote ster was. Escoffier maakte het gerecht voor haar toen ze in het Savoy Hotel in Londen verbleef. Oorspronkelijke dompelde hij de perziken in kokend water om de schil te verwijderen, en hij serveerde er toen al zelfgemaakt vanille-ijs bij en overgoot het dessert met een frambozensaus.
Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer
De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer
Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer