Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie. Het bijzondere: ze kunnen zowel hartig als zoet zijn en worden vaak geserveerd als snack, bijgerecht, dessert of zelfs als hoofdgerecht, een beetje afhankelijk van de vulling. Ze zijn een heerlijke combinatie van krokant en zacht.
Nu, de basis van een fritter bestaat meestal uit bloem, eieren, melk of water, en soms een beetje bakpoeder om het wat luchtiger te maken. De vullingen kunnen bijna eindeloos variëren: van groenten zoals maïs, wortelen of uien, tot vlees, vis of fruit. Zoete fritters met fruit zoals appel, banaan of ananas, worden vaak bestrooid met poedersuiker. Denk maar aan de overheerlijke appelbeignets.
Fritters worden over de hele wereld gegeten, en ze kunnen verschillende namen hebben, zoals beignets in Frankrijk, tempura in Japan of arepas fritas in Latijns-Amerikaanse landen.
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer
Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles … Lees meer