Kaneel is een aromatisch specerij dat bekend is om zijn warme, zoete smaak en kenmerkende geur. Het wordt vaak geassocieerd met de sfeer van Kerstmis, waarbij het in veel traditionele gerechten en dranken wordt gebruikt. Kaneel wordt gewonnen uit de binnenbast van bomen behorende tot het geslacht Cinnamomum.
De kaneelboom wordt geteeld in tropische klimaten. De schors van de boom wordt geoogst wanneer deze volwassen is, meestal na twee tot drie jaar. De buitenste schors wordt verwijderd, en de binnenste schors wordt vervolgens gedroogd. Tijdens het droogproces rolt de schors zich op tot de karakteristieke kaneelstokken.
Kaneel wordt zowel in hartige als zoete gerechten gebruikt. Het voegt diepte en warmte toe aan stoofschotels, curry’s en sauzen, terwijl het ook een onmisbaar ingrediënt is in veel bakrecepten. Kaneel is populair in warme dranken zoals kaneelthee, warme chocolademelk en glühwein. Het wordt vaak toegevoegd aan koffie en thee om wat extra raffinement toe te voegen.
Nederlanders gebruiken opvallend meer kanaal in de keuken dan wij Vlamingen, en opvallend: kaneel wordt ook in de Catalaanse keuken gebruikt! Lees maar eens onderstaand artikel …
Het zijn allebei zalige desserts, allebei zijn ze heel populair, en op het eerste zicht zou je zelfs denken dat ze precies hetzelfde zijn, met gewoon een andere naam, maar toch is er een verschil! Crème brûlée en crema Catalana zijn beide romige desserts met een gekarameliseerd suikerlaagje bovenop, lekker krokant, maar ze hebben allebei verschillende historische achtergronden en worden ook met verschillende ingrediënten en op een andere manier bereid … Lees meer
Nieuws
Wat is het verschil tussen crème brûlée en crema Catalana
Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer
Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens … Lees meer
Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer
McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer
Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer
Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer
Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen … Lees meer
Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer