Het antwoord is simpel: Wereldwijd zijn het vooral de vrouwen die het grootste deel van de kooktaken op zich nemen, hoewel dit per regio en cultuur sterk verschilt. Volgens een recente studie van de OECD besteden vrouwen gemiddeld zo’n 2,3 uur per dag aan koken, terwijl mannen slechts 0,8 uur aan de kookplaat staan. Dit patroon is vooral zichtbaar in ontwikkelingslanden, waar de rolverdeling traditioneel vaak blijft en vrouwen verantwoordelijk zijn voor de maaltijdbereiding maar ook voor de rest van het huishouden.
In landen zoals India kookt meer dan 80% van de vrouwen dagelijks, terwijl mannen dit veel minder vaak doen. In westerse landen, zoals de Verenigde Staten en delen van Europa, is de kloof toch een stuk kleiner; in Nederland kookt bijvoorbeeld 75% van de vrouwen dagelijks, tegenover 55% van de mannen.
Interessant genoeg groeit het aantal mannen dat kookt aanzienlijk, vooral onder jongere generaties. In Japan en Zuid-Korea zijn er bijvoorbeeld initiatieven en tv-programma’s die mannen stimuleren om meer te koken, en in deze landen is er een opkomende trend van “huisvadercafés” waar mannen nieuwe recepten leren.
Wat iedereen weet, en ik zie dat ook in mijn vriendenkring is dat mannen vaak koken voor speciale gelegenheden of als hobby, terwijl vrouwen vaker koken uit dagelijkse noodzaak. Studies tonen ook aan dat mannen gemiddeld meer tijd aan koken besteden als het gaat om speciale gerechten of barbecues. Dan laten ze zich eens goed gaan aan de grill. Met een pintje erbij is de man graag de barbecue-koning, terwijl vrouwen dat een stuk minder doen.
7 november is in Amerika trouwens National Men Make Dinner Day, om mannen aan te moedigen net iets vaker te koken, zowel op speciale gelegenheden als zomaar op een weekdag, voor het gezin.
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer