Het antwoord is simpel: Wereldwijd zijn het vooral de vrouwen die het grootste deel van de kooktaken op zich nemen, hoewel dit per regio en cultuur sterk verschilt. Volgens een recente studie van de OECD besteden vrouwen gemiddeld zo’n 2,3 uur per dag aan koken, terwijl mannen slechts 0,8 uur aan de kookplaat staan. Dit patroon is vooral zichtbaar in ontwikkelingslanden, waar de rolverdeling traditioneel vaak blijft en vrouwen verantwoordelijk zijn voor de maaltijdbereiding maar ook voor de rest van het huishouden.
In landen zoals India kookt meer dan 80% van de vrouwen dagelijks, terwijl mannen dit veel minder vaak doen. In westerse landen, zoals de Verenigde Staten en delen van Europa, is de kloof toch een stuk kleiner; in Nederland kookt bijvoorbeeld 75% van de vrouwen dagelijks, tegenover 55% van de mannen.
Interessant genoeg groeit het aantal mannen dat kookt aanzienlijk, vooral onder jongere generaties. In Japan en Zuid-Korea zijn er bijvoorbeeld initiatieven en tv-programma’s die mannen stimuleren om meer te koken, en in deze landen is er een opkomende trend van “huisvadercafés” waar mannen nieuwe recepten leren.
Wat iedereen weet, en ik zie dat ook in mijn vriendenkring is dat mannen vaak koken voor speciale gelegenheden of als hobby, terwijl vrouwen vaker koken uit dagelijkse noodzaak. Studies tonen ook aan dat mannen gemiddeld meer tijd aan koken besteden als het gaat om speciale gerechten of barbecues. Dan laten ze zich eens goed gaan aan de grill. Met een pintje erbij is de man graag de barbecue-koning, terwijl vrouwen dat een stuk minder doen.
7 november is in Amerika trouwens National Men Make Dinner Day, om mannen aan te moedigen net iets vaker te koken, zowel op speciale gelegenheden als zomaar op een weekdag, voor het gezin.
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer
Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles … Lees meer
Vieze koelkasten, met bedorven etensresten zijn gewoon gevaarlijk voor je gezondheid. Je koelkast schoonmaken is daarom iets dat je het beste elke drie tot vier maanden eens kunt doen … Lees meer
Niks zo lekker als een sneetje kraakvers brood in de ochtend. Toch is een volledig brood kopen voor mensen die geen gezin hebben, en alleen of met twee zijn, zoals wij, soms een hele drempel … Lees meer
Ik ben door heel veel te sporten, vooral wandelen, maar ook work outs in de gym, intussen meer dan twaalf kilo afgevallen. Maar als ik zo intens aan het sporten ontstaat soms de neiging om meer te eten, of al eens toe te geven aan calorierijke tussendoortjes … Lees meer