Het antwoord is simpel: Wereldwijd zijn het vooral de vrouwen die het grootste deel van de kooktaken op zich nemen, hoewel dit per regio en cultuur sterk verschilt. Volgens een recente studie van de OECD besteden vrouwen gemiddeld zo’n 2,3 uur per dag aan koken, terwijl mannen slechts 0,8 uur aan de kookplaat staan. Dit patroon is vooral zichtbaar in ontwikkelingslanden, waar de rolverdeling traditioneel vaak blijft en vrouwen verantwoordelijk zijn voor de maaltijdbereiding maar ook voor de rest van het huishouden.
In landen zoals India kookt meer dan 80% van de vrouwen dagelijks, terwijl mannen dit veel minder vaak doen. In westerse landen, zoals de Verenigde Staten en delen van Europa, is de kloof toch een stuk kleiner; in Nederland kookt bijvoorbeeld 75% van de vrouwen dagelijks, tegenover 55% van de mannen.
Interessant genoeg groeit het aantal mannen dat kookt aanzienlijk, vooral onder jongere generaties. In Japan en Zuid-Korea zijn er bijvoorbeeld initiatieven en tv-programma’s die mannen stimuleren om meer te koken, en in deze landen is er een opkomende trend van “huisvadercafés” waar mannen nieuwe recepten leren.
Wat iedereen weet, en ik zie dat ook in mijn vriendenkring is dat mannen vaak koken voor speciale gelegenheden of als hobby, terwijl vrouwen vaker koken uit dagelijkse noodzaak. Studies tonen ook aan dat mannen gemiddeld meer tijd aan koken besteden als het gaat om speciale gerechten of barbecues. Dan laten ze zich eens goed gaan aan de grill. Met een pintje erbij is de man graag de barbecue-koning, terwijl vrouwen dat een stuk minder doen.
7 november is in Amerika trouwens National Men Make Dinner Day, om mannen aan te moedigen net iets vaker te koken, zowel op speciale gelegenheden als zomaar op een weekdag, voor het gezin.
Chicken fingers, ook wel chicken tenders of kippenreepjes genoemd, zijn in feite niets meer of minder dan stukjes kipfilet die in langwerpige reepjes worden gesneden en daarna gepaneerd en gebakken of gefrituurd … Lees meer
Zaterdag 26 juli is het officieel Bagel Day. Een goeie reden om dat heerlijke broodje op Would Be Chef eens in de schijnwerpers te zetten. Bagels zijn ronde broodjes met een gaatje in het midden, en ze hebben een bijzondere bereiding: eerst worden ze kort gekookt, daarna gebakken … Lees meer
Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer
Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer
Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer
Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer
Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer
Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer