Er is veel tegen de herfst te zeggen. De dagen worden korter, kouder, vaak grijs en regenachtig, en dag na dag merk je dat je steeds meer de zomer mist — die zalige periode van licht, warmte en genieten. De zon mis je in deze tijd vaak, en het is makkelijk om je te verliezen in de kilte van de dagen.
Maar gelukkig is het niet alleen kommer en kwel. Met een beetje fantasie kan de herfst een van de gezelligste periodes van het jaar zijn. Gordijnen dicht, haard aan, een goed wijntje of een kop heerlijke thee erbij, en je hebt instant comfort. De kleurenpracht van de vallende bladeren maakt het helemaal af, al dwarrelen ze tegenwoordig met zoveel enthousiasme naar beneden dat je bijna moet lachen om hun energie.
En dan is er nog de keuken. Ah, de herfst in de keuken… dat is puur genieten. Stoofpotjes, ovenovenschotels, kruidige gerechten die je langzaam doet ontspannen bij de warmte van je fornuis. Maar het mooiste van allemaal? Het wildseizoen. Patrijzen, fazanten, ree, en ook een mooie hazenrug — ik vind het allemaal fantastisch.
Mijn mooiste herinneringen aan wild gaan terug naar het zalige sterrenrestaurant The Paddock in Keerbergen, intussen meer dan tien jaar geleden, waar ze wisten hoe ze het allerlekkerste wild op tafel moesten toveren. Ook in Barcelona heb ik een favoriet: Via Veneto. Daar proef je klassiekers zoals lièvre royal, een rijk gerecht met haas en foie gras, dat je bijna niet kan weerstaan, zo intens van smaak en perfect in balans.
En jullie? Welke wildrestaurants in ons land zijn echte aanraders? Ik merk dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste plekken te vinden waar wild écht op z’n best wordt klaargemaakt, dus tips zijn meer dan welkom. Want laat ons eerlijk zijn: de herfst kan koud en grijs zijn, maar met een bord goed wild voor je neus voelt alles ineens warm, rijk en vol herinneringen.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer