Druiven zijn over de hele wereld populair, en het grootste deel dat wordt verbouwd is uiteraard voorbestemd om wijn te maken. Slechts 12 procent van de druiven worden vers gegeten. Druiven bieden een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen, maar rode druiven bevatten meer flavonoïde die ook als antioxidanten werken en die zijn dus nog een stuk gezonder. Als je druiven kiest, dan zijn blauwe of rode dus nog een tikje gezonder dan witte! Maar beide zijn natuurlijk lekker.
Antioxidanten omvatten een grote hoeveelheid aan moleculen die andere moleculen beschermen tegen een chemisch proces dat we oxidatie noemen. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Oxidatie kan de vitale moleculen in cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor veel processen in het menselijk lichaam. In mensentaal samengevat: je hebt die antioxidanten echt wel nodig. Druiven zijn dus ok. Wijn, in zeker mate ook.
Om een zo ruim mogelijk palet aan antioxidanten binnen te krijgen is een gevarieerd, gezond dieet met voldoende groente en fruit belangrijk. Een glas wijn kan dus ook geen kwaad. Maar alles met mate natuurlijk.
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer