Witte of rode druiven? Welke zijn het gezondst?
Nieuws

Witte of rode druiven? Welke zijn het gezondst?

Druiven zijn over de hele wereld populair, en het grootste deel dat wordt verbouwd is uiteraard voorbestemd om wijn te maken. Slechts 12 procent van de druiven worden vers gegeten. Druiven bieden een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen, maar rode druiven bevatten meer flavonoïde die ook als antioxidanten werken en die zijn dus nog een stuk gezonder. Als je druiven kiest, dan zijn blauwe of rode dus nog een tikje gezonder dan witte! Maar beide zijn natuurlijk lekker.

Antioxidanten omvatten een grote hoeveelheid aan moleculen die andere moleculen beschermen tegen een chemisch proces dat we oxidatie noemen. Antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’ (anti = tegen, oxidant = oxideren). Oxidatie kan de vitale moleculen in cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor veel processen in het menselijk lichaam. In mensentaal samengevat: je hebt die antioxidanten echt wel nodig. Druiven zijn dus ok. Wijn, in zeker mate ook.

Om een zo ruim mogelijk palet aan antioxidanten binnen te krijgen is een gevarieerd, gezond dieet met voldoende groente en fruit belangrijk. Een glas wijn kan dus ook geen kwaad. Maar alles met mate natuurlijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Aspergetijd! Waarom witte én groene asperges een plekje verdienen op je bord

Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer

AI0A8956

De zoete zonde van mijn mama in een glaasje…

Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens … Lees meer

Minder bekend bij ons, maar niet terecht: de Malbec.

Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer

Zo groot is Mc Donalds vandaag

McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer

Ken je laverbread?

Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer

Lazarus: van heilige tot kater?

Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer

Mag het nog eens gezegd worden? Leve onze boeren.

Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen … Lees meer

Empanada’s, zo maak je ze zelf!

Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer