Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling. Witte chocolade bevat totaal geen cacaopoeder, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke chocoladesmaak en -kleur. In de plaats daarvan is witte chocolade gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen. Omdat witte chocolade totaal geen cacaopoeder bevat, mist het de typische smaak en kleur van donkere of melkchocolade en heeft het eerder een romige, vanilleachtige smaak.
Om toch als “witte chocolade” te worden beschouwd, moet het product wettelijk voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot de hoeveelheid cacaoboter die het bevat. In veel landen, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie, moet witte chocolade ten minste 20% cacaoboter en 14% droge melkbestanddelen bevatten.
Dus hoewel witte chocolade technisch gezien geen echte chocolade is, door het ontbreken van cacaopoeder, wordt het wel zo genoemd, en als chocolade beschouwd door de aanwezigheid van cacaoboter.
Ikzelf hou meer van fondant, en melkchocolade, maar zeker in desserts is witte chocolade heerlijk en een erg dankbaar product om mee te werken. Om de dag van de “witte chocolade” te vieren, deel ik graag enkele recepten met je.
De smaak van kardemom is kruidig, fris met een beetje munt en citroen. Het wordt vaak gebruikt in nagerechten. Kardemon wordt verkocht in peulen, zaadjes of in poedervorm. In dit recept gebruiken we de kardemonzaadjes die in de peulen zitten.
Verwijder de zaadjes uit de peulen, breek ze open en plet ze zodat de smaken vrijkomen … Lees meerRecept
Panna cotta van kokosmelk, witte chocolade, kardemon en passievrucht
Het is vandaag 9 augustus, en dat is “Rice Pudding Day”. Voor de liefhebbers van “rijstpap met gouden lepeltjes”: recepten genoeg in de hemel, en ook hier op het internet. Want met bruine suiker bij is rijstpap natuurlijk altijd lekker. Maar vandaag wil ik op mijn blog die “Internationale Rijstpapdag” vieren met een tof recept uit mijn boek “Would Be Chef 2” dat hier nog steeds te koop is … Lees meerRecept
Risotto van witte chocolade en mango
Ik geef toe: ik ben geen grote dessertmaker. Maar een Would Be Chef heeft werkelijk voor alles oplossingen. En slim assembleren is natuurlijk nooit verkeerd, als het resultaat maar lekker is. De basis voor dit heerlijke toetje is een quatre-quarts cake die je gewoon bij de bakker of in de supermarkt koopt … Lees meerRecept
Zondags zoet: assemblage-toetje met mango en witte chocolade
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer