Nieuws

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet. Super leuk cadeau. Maar wat er in zit ga ik toch niet drinken.

Ik ben gewoon doodsbenauwd voor tequila. Ook al besef ik dat het flauwekul is, alcohol is alcohol, toch heb ik het effect van tequila bij sommige vrienden gezien en geloof me, dat ziet er pittig uit. Je hoort ook vaak zeggen dat je sneller dronken wordt van tequila. Maar is dat ook zo? Ik zocht het even voor je uit…

  1. Tequila heeft uiteraard een hoog alcoholpercentage, meestal rond de 40%. Dit is min of meer vergelijkbaar met andere sterke dranken zoals whisky, wodka en rum. Als je snel en veel tequila drinkt, consumeer je dus sowieso veel alcohol in een korte tijd, wat snel dronkenschap kan veroorzaken.
  2. Het is wel zo dat tequila vaak in de vorm van shots wordt gedronken, mensen consumeren het dus snel en in grotere hoeveelheden. Dat consumptietempo zorgt ook voor een snellere toename van de bloedalcoholconcentratie.
  3. Mensen associëren tequila vaak met feesten en uitgaan. Daarom wordt er ook vaak sneller gedronken.
  4. Hoewel alcohol het belangrijkste bestanddeel van tequila is, bevat het ook andere stoffen zoals “fuselalcoholen” en “esters” die kunnen bijdragen aan het effect van de drank.
  5. En dan is nog iets: er bestaat ook een psychologisch effect dat er voor zorgt dat als je denkt dat tequila je sneller dronken kan maken, je jezelf ook onbewust laat beïnvloeden om de effecten sneller te voelen.

Kijk, lief cadeau hoor die fles tequila in steen in de vorm van een cactus, maar ik ga het vooral decoratief een plaatsje geven bij ons thuis. En ik zal ook eens kijken of ik er mee aan de slag kan in een gerechtje of zo. Maar er zelf van drinken? Nope.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer