13 oktober is het World Failure Day — een dag waarop we even stilstaan bij het belang van fouten maken. Klinkt misschien wat vreemd, maar het idee is eenvoudig: mislukkingen horen bij groei, bij leren, bij ontdekken. En in de keuken is dat niet anders.
Ik zeg het vaak: wie niet waagt, niet wint. Toch merk ik dat veel mensen bang zijn om te experimenteren in de keuken. Ze volgen recepten tot op de letter, wegen alles af, en durven niet afwijken uit schrik dat het mislukt. En dat vind ik eigenlijk doodzonde. Want het is juist door te durven spelen met smaken, ingrediënten en technieken dat er magie ontstaat.
De geschiedenis van de gastronomie zit trouwens vol heerlijke “mislukkingen”. Neem nu de Tarte Tatin. Dat iconische Franse dessert ontstond toen één van de zussen Tatin haar appeltaart per ongeluk ondersteboven in de oven schoof. In plaats van de taart weg te gooien, draaide ze die gewoon om — en voilà, een klassieker was geboren.
Of denk aan de Miserable, een verfijnde Belgische gebakklassieker met luchtige biscuit en botercrème. De naam zegt het al: ook hier liep iets fout tijdens het bakken. Maar wat een geluk bij een ongeluk, want het resultaat bleek verrassend heerlijk.
En er zijn nog zo van die verhalen. Chocoladeganache bijvoorbeeld — dat glanzende goedje dat nu op menig taart of gebak prijkt — ontstond toen een leerling in een Parijse patisserie per ongeluk hete room over chocolade goot. De meester noemde hem een “ganache” (domkop), maar de smaak was zó goed dat het recept werd bewaard. En laten we de chipsniet vergeten: die werden ooit uit wrok geboren, toen een kok een te kritische klant wilde pesten door aardappelschijfjes flinterdun en knapperig te bakken. Resultaat? Een wereldwijde verslaving.
Misschien is dat wel de mooiste les van World Failure Day: dat falen geen eindpunt is, maar vaak het begin van iets nieuws. In de keuken, en daarbuiten. Dus als je volgende keer een saus schift, een cake te hard laat bakken of een risotto te nat vindt — niet erg. Proef, leer, lach, en probeer opnieuw.
Wie weet zit er in jouw mislukking wel het volgende culinaire succes verstopt.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer