Nieuws

Zijn bijen gevaarlijk? En welk nut hebben ze eigenlijk?

17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Ze worden gevaarlijk als hun nest wordt verstoord, dan kunnen de bijen zich plots verdedigen en in grote aantallen aanvallen. Dus laat hun nesten sowieso met rust. Plotselinge bewegingen in de buurt van een bij kunnen ook worden geïnterpreteerd als een bedreiging. Bepaalde geuren (zoals parfum) of heldere kleuren kunnen bijen ook aantrekken en prikkelen, waardoor ze eerder zullen steken. En natuurlijk zijn bijensteken voor mensen met een bijenallergie wel zeer gevaarlijk zijn want dat kan het leiden tot een anafylactische reactie, wat levensbedreigend kan zijn. Maar bijen zullen niet zomaar aanvallen als er geen bedreiging is. Dus schrik is in principe niet nodig.

Voor de rest zijn honingbijen vanwege hun essentiële rol in de bestuiving zeer belangrijk voor het ecosysteem en de landbouw. Honingbijen bestuiven een groot aantal bloemen en gewassen, wat cruciaal is voor de productie van fruit, groenten en noten. Ongeveer een derde van het voedsel dat we eten is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Ze produceren zelf ook honing, een heerlijke natuurlijke zoetstof die wordt gebruikt in voeding en medicijnen. Honing heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Naast honing produceren bijen ook bijenwas, propolis en royal jelly, die in verschillende industrieën worden gebruikt, van cosmetica tot gezondheidsproducten.

Kortom, honingbijen zijn van groot belang voor de voedselproductie en de gezondheid van ecosystemen, terwijl hun gevaar voornamelijk ligt in situaties waarin ze zich bedreigd voelen. We moeten de bijen dus een warm hart toedragen want ze werken keihard voor onze natuur en ook voor ons als mens!

Gerelateerde nieuwsberichten

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer

Fish and chips: serveer deze Britse klassieker op een leuke manier thuis

Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer