17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen. Ze worden gevaarlijk als hun nest wordt verstoord, dan kunnen de bijen zich plots verdedigen en in grote aantallen aanvallen. Dus laat hun nesten sowieso met rust. Plotselinge bewegingen in de buurt van een bij kunnen ook worden geïnterpreteerd als een bedreiging. Bepaalde geuren (zoals parfum) of heldere kleuren kunnen bijen ook aantrekken en prikkelen, waardoor ze eerder zullen steken. En natuurlijk zijn bijensteken voor mensen met een bijenallergie wel zeer gevaarlijk zijn want dat kan het leiden tot een anafylactische reactie, wat levensbedreigend kan zijn. Maar bijen zullen niet zomaar aanvallen als er geen bedreiging is. Dus schrik is in principe niet nodig.
Voor de rest zijn honingbijen vanwege hun essentiële rol in de bestuiving zeer belangrijk voor het ecosysteem en de landbouw. Honingbijen bestuiven een groot aantal bloemen en gewassen, wat cruciaal is voor de productie van fruit, groenten en noten. Ongeveer een derde van het voedsel dat we eten is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Ze produceren zelf ook honing, een heerlijke natuurlijke zoetstof die wordt gebruikt in voeding en medicijnen. Honing heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Naast honing produceren bijen ook bijenwas, propolis en royal jelly, die in verschillende industrieën worden gebruikt, van cosmetica tot gezondheidsproducten.
Kortom, honingbijen zijn van groot belang voor de voedselproductie en de gezondheid van ecosystemen, terwijl hun gevaar voornamelijk ligt in situaties waarin ze zich bedreigd voelen. We moeten de bijen dus een warm hart toedragen want ze werken keihard voor onze natuur en ook voor ons als mens!
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer