Nieuws

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen. Maar soms hebben ze ook gewoon gelijk en verdienen ze compensatie of toch zeker een luisterend oor. En je wil geen klanten kwijtspelen, en al zeker niet dat ze gaan rondbazuinen dat er niet naar hen geluisterd wordt.

In een rondvraag bij enkele bevriende obers heb ik deze vijf bijzondere tips verzameld over hoe zij omgaan met vervelende klanten. Misschien nuttig voor als je zelf in de sector werkt, maar ook als klant is het fijn om het eens van de andere kant te bekijken.

1. Probeer altijd kalm en beleefd te blijven

Het laatste dat je wil is dat de situatie in je restaurant escaleert, daarom is het belangrijk om altijd rustig en beleefd te blijven. Misschien heeft de klant wel een terechte klacht. En zelfs als de klant onterecht boos is of onbeleefd, moet jij proberen the bigger person te zijn. Zorg er daarom ook voor dat je lichaamstaal positief en open blijft. Vermijd defensieve houdingen zoals armen over elkaar slaan of boos kijken. De klant is in eerste instantie altijd koning.

2. Luister actief en toon begip

Laat de klant eerst uitspreken en luister aandachtig naar hun klachten of zorgen. Dit toont dat je hem of haar echt respecteert en het kan jou ook helpen om het probleem beter te begrijpen. Vraag de klant indien nodig om zo specifiek mogelijk te zijn. “De soep is slecht” is nogal onduidelijk. Vraag wat er aan schort en hoe hij of zij het liever zou gewild hebben

3. Zoek zelf naar een oplossing

Soms is oprecht luisteren en begrip tonen al voldoende. Maar soms moet je ook ingrijpen en een oplossing bieden. Is de wijn verkurkt? Haal een nieuwe fles! Je kunt bij gegronde klachten een nieuw gerecht, een nieuwe maaltijd, een korting of een andere vorm van compensatie zijn.

4. Haal er je manager bij

Soms kijkt het niet te lukken om de klant te kalmeren of te helpen. Aan sommige eisen kun je als ober niet voldoen, of voor sommige vragen is er gewoon geen evidente en snelle oplossing. Probeer dan te vermijden dat de situatie echt fout loopt en haal er je manager bij. Die kan sommige beslissingen makkelijker nemen en het wil ook zeggen dat je de klant a sérieux blijft nemen.

5. Leer van elke ervaring

Gebruik elke vervelende situatie als een leermoment. Reflecteer na je shift op wat er gebeurde en hoe je de volgende keer nog beter kunt reageren. Spreek erover met je collega’s. En elke nieuwe ervaring zal je beter maken om in de toekomst zo’n conflicten nog beter te beheersen en op te lossen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer