Nieuws

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles!

Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn. Ik hou onze boodschappen altijd bij in een online tool die we thuis gebruiken voor zowat alles: van het huishouden tot de planning van onze agenda. Zo weten we wat er nog gehaald moet worden in de winkel, wat er in de voorraadkelder ligt en welke flessen wijn dringend moeten worden aangevuld (want daar mag het natuurlijk nooit aan ontbreken).

Ik maak meestal ook een weekplanning voor het eten. Op basis van wat er in de diepvries of voorraadkast zit, stel ik samen wat ik die week kook. Dat zorgt ervoor dat we zelden zonder iets vallen, en dat ik niet elke avond voor het fornuis sta te improviseren. Ook al vind ik eens improviseren plezant. Soms heb ik daar zin in, en dan verander ik mijn plannen zonder problemen, maar ik heb tenminste iets om op terug te vallen.

Maar als er gasten komen eten, ga ik nog meer dan één stap verder. Soms begin ik maanden op voorhand al te plannen. Dan maak ik lijstjes op basis van de seizoensproducten, mijn inspiratie van het moment, wat ik nog in huis heb én natuurlijk wie er aan tafel schuift. Die lijstjes gaan niet alleen over het eten, maar ook over de aangepaste wijnen, het brood en de taart die ik bestel, de tafelschikking, de bloemen, de hapjes… alles.

Ik noteer wat ik op welke dag kan voorbereiden, wanneer ik naar de winkel moet, wat ik moet bestellen, en wat ik eventueel al enkele dagen vooraf kan koken om vacuüm te bewaren. Zo moet ik op de avond zelf alleen nog opwarmen of kort afwerken — en kan ik echt genieten van het gezelschap in plaats van de hele tijd in de keuken te stressen.

Zelfs details als wie waar aan tafel zit of welk gerecht op welk bordje wordt geserveerd, staan in mijn lijstjes. Sommigen zouden het “maniakaal” noemen, maar voor mij is het pure rust. Want met goede checklists verloopt alles niet alleen efficiënter, maar ook een pak ontspannener.

Kortom: checklists zijn voor mij geen saai administratief gedoe, maar de sleutel tot een leuker, rustiger en vooral lekkerder leven. Ze zorgen ervoor dat ik kan koken, plannen en genieten zonder chaos. En dat, lieve would-be chefs, is misschien wel de beste tip die ik je kan geven: een goed lijstje is het halve werk — en de andere helft is genieten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer