Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout. Eerlijk: dat had ik nog nooit gemaakt. Maar ik ben er vol voor gegaan en eerlijk: een lamsbout uit de oven is een indrukwekkend gerecht dat veel eenvoudiger te bereiden is dan je misschien denkt. Het geheim zit ’m niet in ingewikkelde technieken, maar in aandacht voor een paar cruciale details. Met de juiste voorbereiding en een beetje liefde wordt je lamsbout het stralende middelpunt van de maaltijd.
Begin met een kwalitatief goede lamsbout, liefst met bot — die geeft namelijk extra smaak af tijdens het garen. Haal het vlees minstens een uur voor je het in de oven schuift uit de koelkast. Vlees dat op kamertemperatuur komt, gaart gelijkmatiger en blijft sappiger.
De smaak van lamsvlees combineert prachtig met mediterrane kruiden als rozemarijn, tijm, knoflook en citroen. En die hadden ze allemaal in huis. Meer nog: de verse kruiden groeiden rond het zwembad, dus die pluk was makkelijk. Verse kruiden zijn echt super in dit gerecht. Maak kleine inkepingen in het vlees en steek daar plakjes knoflook in; dit geeft niet alleen smaak, maar zorgt ook voor een heerlijke geur in je keuken. Wrijf het vlees vervolgens in met een mengsel van olijfolie, zout, peper en kruiden, en eventueel een beetje honing en mosterd.
Verwarm de oven tot 180 graden Celsius. Het gebruik van een braadslee met een beetje witte wijn of bouillon op de bodem helpt om het vlees vochtig te houden en geeft bovendien een goede basis voor jus. Het is absoluut aan te raden om een kernthermometer te gebruiken. Zo weet je precies wanneer het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt. Medium is bij lamsvlees het populairst — een kern van rond de 60-65 graden geeft een mooie, sappige rosé binnenkant.
Zodra de lamsbout uit de oven komt, is geduld een schone zaak. Laat het vlees minstens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dat voorkomt dat alle sappen eruit lopen zodra je gaat snijden. Tot slot: snijd dunne plakken tegen de draad in, en serveer met eenvoudige bijgerechten zodat het vlees de hoofdrol blijft spelen. Zo zet je moeiteloos een klassieker op tafel waar iedereen van onder de indruk zal zijn.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer