Nieuws

Zou dat lekker zijn: desserts met artisjok?

Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten. Maar soms moet je eens out of the box kunnen denken, en met groenten desserts maken vind ik zelf behoorlijk plezant.

Artisjok heeft vanzelf al een lichtzoete, nootachtige smaak en het bevat op de koop toe cynarine, een stofje dat je smaakperceptie verandert en zoete smaken nog wat intenser maakt. Dit maakt het daarom volgens mij echt interessant voor desserts. Ik heb een paar ideetjes.

Eentje heb ik gepikt van Carles Abelan. Die had vroeger een restaurant in Barcelona met de naam Commerc 24 en daar at ik ooit roomijs van artisjok.

  1. Artisjok-honingijs – Gekookte en gepureerde artisjok mengen met honing, wat room en misschien een vleugje vanille en je gaat een zeer bijzonder roomijs krijgen.
  2. Gekonfijte artisjok met sinaasappel – Je kunt artisjokhartjes langzaam koken in een suikersiroop met sinaasappel en wat bijzondere specerijen zoals kaneel. Lijkt me heerlijk, eventueel zelfs in combinatie met het roomijs.
  3. Artisjok-mascarponecrème – Gepureerde artisjok mengen met mascarpone, wat honing en citroen, en dat dan geserveerd met koekjes of fruit.
  4. Artisjok-sorbet – Je kunt ook een frisse sorbet maken met artisjokpuree, citroensap en suiker.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer

Summer Nights, Summer Vibes. De ideale playlist voor je vakantie!

Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer

Maak eens een andere macaroni!

Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer