Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties. Toch zijn er af en toe momenten waarop ik zelf even twijfel.
Vorige zomer waren we op bezoek bij onze goede vrienden in Condom, in het zuidwesten van Frankrijk. We gingen samen eten in een klein restaurantje waar we al vaker waren geweest. Daar werkt men heel eenvoudig: er staat maar één menu op de kaart, geen keuze, je eet wat de chef die dag heeft klaargemaakt. En eerlijk, dat is daar meestal voortreffelijk. Maar deze zomer zorgde het voorgerecht toch voor een kleine aarzeling.
Het werd een frisse aardappelsalade met een saté van eendenlevertjes. Daar hadden we toch even onze twijfels bij. Maar er stond niets anders op de kaart, dus hebben we het gewoon geproefd. Eerlijk is eerlijk: het was niet zo walgelijk als je misschien zou denken, maar het zal ook nooit mijn favoriete delicatesse worden.
Vorige week gebeurde er iets gelijkaardigs, dit keer in Barcelona. We gingen dineren in Molino de Pez, een van onze favoriete restaurants. Zoals altijd werden we verrast met enkele heerlijke hapjes: jamon kroketjes, een sint-jakobsoester met piparra, allemaal top. Maar toen kwam er een extra schaaltje op tafel, met krokant gefrituurde varkensoren.
Mijn liefste bedankte vriendelijk, maar ik twijfelde. Varkensoren, dat zou ik zelf nooit bestellen. En toch… het stond daar, dampend en geurig, met een pittige dip erbij op basis van gerookte paprika. Ik durfde niet echt te weigeren, dus heb ik er eentje geproefd. En geloof het of niet: het was verrassend lekker. Krokant, zout, een beetje vettig, bijna als een chip. Niet iets wat ik elke keer zou eten, maar absoluut niet zo afschrikwekkend als het klinkt.
Soms zit er schoonheid in het onbekende, ook aan tafel. Niet alles wat vreemd lijkt, smaakt slecht. En vaak is het net dat onverwachte dat je bijblijft.
Dus, ik ben benieuwd: zou jij het durven eten?
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer