BETER DAN BIJ DE CHINEES: RUNDSLAPJES MET NOEDELS

Het is intussen weer enkele jaren geleden, maar ik heb echt de mooiste herinneringen aan mijn reizen naar het verre Oosten. De eerste keer dat ik er kwam is nu toch bijna 15 jaar geleden in Hong Kong. Ik was er heel erg onder de indruk van het heerlijke eten en de grote gastvrijheid. En dan moest ik later nog Japan, Vietnam en Thailand ontdekken.

Stuk voor stuk verschillende culturen, maar wel met één constante: het eten is er vrijwel altijd lekker. Pittig soms, dat wel, maar altijd smakelijk en meestal ook erg gezond. In de toprestaurants kun je er echt op wereldniveau eten, Tokio heeft bijvoorbeeld meer sterren dan Parijs. Maar het meeste was ik wel onder de indruk van de kleine restaurantjes langs de weg die heerlijke streetfood aanbieden voor geen geld. In de meeste van die tentjes worden vaak al tientallen jaren lang maar één of twee gerechtjes gemaakt, maar die zijn dan zo geperfectioneerd en puur dat de lokale bevolking er blijft langskomen.

De diverse gestoomde en gebakken Dim Sums die ik zo in Shanghai langs de kant van de weg heb geproefd waren bijvoorbeeld zalig, maar ook van de noedels die ze daar serveerden ben ik tot op vandaag grote fan. Wist je trouwens dat in 2005 in China noedels van wel 5000 jaar oud werden gevonden, die daarmee algemeen beschouwd worden als de oudste ter wereld. Ze hebben daar dus wel wat ervaring. Ik heb zelf een receptje ontwikkeld dat een beetje Chinees en een beetje Thaïs is, en best makkelijk te maken. Het is weer eens iets anders dan spaghetti bolognese, en je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Heerlijk heet voor gevorderden, wat milder voor mensen die wat minder graag in brand staan.

TIP: Als je ooit op vakantie bent in Shanghai moet je zeker eens een streetfood tour ondernemen. Ervaren, en prima Engelssprekende gidsen nemen je dan mee op culinaire ontdekkingstocht langs verschillende authentieke eetkraampjes. Overal proef je iets lekkers, en je maakt ook nog eens een boeiende wandeling door de oude binnenstad. Meer info kun je hier vinden: http://untourfoodtours.com/shanghai/

Bereiding

  1. Snij je steaks in dunne plakjes van 1 cm dik, bak ze met een lepel hete olie in de wok kort aan. Haal ze uit de wok
  2. Cutter de gember, het pepertje, de citroengrasstengels (waar je het harde deel onderaan hebt afgesneden), de lookteentjes en drie kwart van de koriander met een el olie fijn, tot je een mooie pasta hebt
  3. Bak die in de wok met een flinke snuif van de 5kruidenmengeling
  4. Voeg na twee minuutjes de sojasaus en de rundsbouillon toe, alsook de suiker
  5. Laat een minuutje of drie inkoken
  6. Voeg het rundsvlees en de cashewnoten toe, zet het vuur iets lager
  7. Kook intussen je noedels gaar en meng die uiteindelijk onder de saus. Werk af met wat korianderblaadjes