Noma Bloempotje
Recept

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Dit heb je nodig 4 personen

Voor de aarde
  • 4 plakjes pumpernikkelbrood
  • 1 potje kant-en-klare tapenade van zwarte olijven
Voor de dip
  • Een handvol verse groene kruiden (basilicum, dille, bieslook, kervel…)
  • 1 potje natuuryoghurt (± 125 g)
  • 1 el citroensap
  • peper en zout
Afwerking
  • Een assortiment van minigroentjes (miniwortelen, radijzen, miniprei, kleine groene asperges…)
  • 4 terracotta bloempotjes (die je vooraf even met olijfolie insmeert en een half uur in de oven zet)
Noma Bloempotje

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Maak de groentjes goed schoon. Je mag het groene lof van de worteltjes en de radijzen er nog een beetje aan laten. Stoom de groentjes (behalve de radijzen) beetgaar.

2 / 7

Maak nu de dip: meng de groene kruiden met de yoghurt, het citroensap en peper en zout in de blender.

3 / 7

Droog voor de aarde de sneetjes zwart brood even in de oven. Je mag ze niet roosteren! Cutter het brood fijn en meng met de tapenade.

4 / 7

Maak het gaatje van de bloempotjes onderaan dicht met een beetje aluminiumpapier of bakpapier.

5 / 7

Leg een laag dip onderaan elk bloempotje.

6 / 7

Vul nu met de aarde van tapenade en zwart brood.

7 / 7

‘Plant’ de gestoomde groentjes in de aarde en dien op.

Laat het smaken.

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen. De keuken van Redzepi is bijzonder. Hij haalt ongeveer al zijn ingrediënten uit de buurt, niks wordt overgevlogen van de andere kant van de wereld. Dat is natuurlijk waar we tegenwoordig allemaal van houden: pure keuken, van dichtbij. Maar wel op een meesterlijke manier gebracht, want in al zijn puurheid gebruikt de chef wel de technieken van de moleculaire keuken, maar op een slimme, hedendaagse manier.

Eén van de eerste gerechten die we te eten kregen, was een bloempotje met daarin pure aarde waarin groentjes geplant waren. Alles is eetbaar, behalve het terracottapotje, zei de ober. En ja hoor, de groenten waren eetbaar, maar ook de aarde was ontzettend lekker. Heel origineel en eigenlijk behoorlijk makkelijk te imiteren. Een goede tip: als je de potjes al op tafel zet voordat de gasten arriveren, dan kun je ze nog meer verrassen wanneer je zegt: “Ha ja: de bloempotten die je daar ziet, da’s jullie eerste gerecht.” Scoor je altijd mee!

Bereiding

  1. Maak de groentjes goed schoon. Je mag het groene lof van de worteltjes en de radijzen er nog een beetje aan laten. Stoom de groentjes (behalve de radijzen) beetgaar.
  2. Maak nu de dip: meng de groene kruiden met de yoghurt, het citroensap en peper en zout in de blender.
  3. Droog voor de aarde de sneetjes zwart brood even in de oven. Je mag ze niet roosteren! Cutter het brood fijn en meng met de tapenade.
  4. Maak het gaatje van de bloempotjes onderaan dicht met een beetje aluminiumpapier of bakpapier.
  5. Leg een laag dip onderaan elk bloempotje.
  6. Vul nu met de aarde van tapenade en zwart brood.
  7. ‘Plant’ de gestoomde groentjes in de aarde en dien op.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Wat zijn pickles en hoe maak je ze zelf?

Ik ben zot van pickles, als ze zelf gemaakt zijn. En moeilijk is dat eigenlijk niet. Pickles zijn ingelegde groenten zoals komkommers, uien, paprika’s, bloemkool of wortels, die worden geconserveerd in een zure oplossing van azijn, water en zout, soms met wat suiker voor de zoete toets en bijna altijd met kruiden voor een mooie extra smaak … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer