Dark ’n stormy ananas met kokos en limoensorbet

Dit is, en ik overdrijf niet, een wonderlijk lekker dessert. Dark ’n stormy is een super bekende cocktail op basis van gemberbier, rum en limoen. Ik vond het een tof idee om die hippe cocktail eens in een dessert te combineren met vers fruit. Ik heb in de restaurants van Albert Adria in Barcelona geregeld fruitdesserts gegeten die met een cocktail of sterke drank werden gemaakt, en ik wou zelf ook eens iets soortgelijks bedenken. Maar dan wel op mijn manier.

Omdat ik in onze keuken een ingebouwd vacuümlade heb van V-ZUG dacht ik: als ik nu eens verse ananas met dark ’n stormy zou impregneren met dat vacuümapparaat, zou dat geen zalig effect geven? Het antwoord is: ja. Je kunt de ananas natuurlijk ook marineren in de cocktail, dat is ook super lekker. Maar impregneren (dat is eigenlijk het doordringen van een materiaal met een andere stof) met de vacuümlade brengt dit frisse en funky dessert echt op een heel ander niveau.

De combinatie van de ananas dark ’n stormy met de zelfgemaakte limoensorbet, wat kokosrasp en limoen zeste met een fris blaadje munt is gewoon ontzettend lekker. Een fantastisch dessert is het waarmee je zelfs je meest culinaire vrienden aangenaam zult verrassen.

Bereiding

  1. Maak de dark ’n stormy: meng het gemberbier met de rum en het sap van een limoen.
  2. Snij de niet al te rijpe ananas in gelijke stukken.
  3. Doe de ananas met de dark ’n stormy in een vacuumzak en trek er de lucht uit.
  4. Breng een halve liter water aan de kook met 200 gr suiker, tot alle suiker is opgelost. Haal van het vuur.
  5. Doe er het limoensap bij en de geraspte schil.
  6. Laten afkoelen en in een afgedekte plastic kom bewaren in de diepvriezer.
  7. Na een uurtje eens omroeren, en een uur later nog eens.
  8. Een paar uur laten staan in de diepvriezer.

Dresseren

  1. Serveer de ananas met de limoensorbet in een mooi cocktailglas.
  2. Werk af met wat kokosrasp en wat limoenzeste.