DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL
Recept

De vis van het jaar: zeeduivel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 filets van zeeduivel
  • Een courgette
  • Een grote ui
  • Vier takjes rozemarijn
  • 20 kerstomaatjes
  • 24 krieltjes 
  • 3 geroosterde paprika’s
  • Een halve citroen
  • Olijfolie
  • Tabasco
  • Peper en zout
  • 1 kl mosterd
  • 1 half glas droge witte wijn
DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look

2 / 9

Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes

3 / 9

Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen

4 / 9

Laat enkele minuten verder stoven

5 / 9

Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel

6 / 9

Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe

7 / 9

Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout

8 / 9

Leg de zeeduivel op de groentjes

9 / 9

Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Laat het smaken.

Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.

Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.

Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.

Bereiding

  1. Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look
  2. Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes
  3. Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen
  4. Laat enkele minuten verder stoven
  5. Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel
  6. Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe
  7. Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout
  8. Leg de zeeduivel op de groentjes
  9. Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer