Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.
Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.
Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.
Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer
Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer
Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer