GEHAKTBROODJE MET WORTELSTOEMP

In de herfst is er niets lekkerder dan een heerlijk gehaktbroodje. Iedereen heeft zo wel zijn eigen recept, maar ik vind het persoonlijk heel leuk om kleine gehaktbroodjes te maken, in porties per persoon. En de stoemp vind ik zelf het lekkerste als die nog heel grof is en er nog lekker wat brokjes en verse groene kruiden doorheen inzitten.

Spreek vervolgens met de weerman af of met zijn bazen, de weergoden, dat het lekker gaat waaien met mooie woeste luchten, van mij mag de regen dan zelfs eens vallen, een mens kan zich daar altijd wel goed op kleden. En maak dan een lange wandeling met de familie in de afgevallen bladeren.

En als je dan thuiskomt, doe je een flink blokje hout op het haardvuur en open je een krachtige bordeauxwijn. En als je dan zo’n gul gehaktbroodje met lekkere wortelpuree eet, wedden dat je dan zegt: “geluk, dat moet zo ongeveer dit hier zijn.”

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Fruit in olijfolie de sjalotjes met rozemarijn, lookpoeder en wat cayennepeper.
  3. Neem een lepeltje gewone mosterd, een lepel graanmosterd en een lepel ketchup. Meng die door het gehakt met een eitje en wat paneermeel.
  4. Kneed lekkere gehaktbroodjes en bak ze af in de voorverwarmde oven gedurende zo’n 30 minuten. Serveer ze met wat gegrilde bacon.
  5. Maak een aardappelpuree. Stoof de worteltjes aan in de boter tot ze beetgaar zijn.
  6. Meng die met wat boter en een lepeltje gewone mosterd onder de puree, samen met fijngesnipperde bladpeterselie.