Mama's-zalmfilet
Recept

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 porties zalmfilet van +- 150 gr
  • 8 kerstomaatjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 citroen
  • Een halve kilo aardappelen
  • Een ei
  • 40 gr boter
  • Een scheutje melk
  • Peper en zout
  • Muskaatnoot
  • Wat kervel, bieslook en peterselie
  • 2 dl visfumet
  • 2 dl room
  • 1 kl mosterd
  • 1 kl graanmosterd
Mama's-zalmfilet

Tuinkruidenpuree

4 stappen

1 / 4

Kook de aardappelen gaar.

2 / 4

Maak er puree van, met ei, boter, melk, peper, zout en muskaatnoot.

3 / 4

Hak de peterselie, kervel en bieslook fijn. 

4 / 4

Meng de kruiden onder de puree en hou die warm.

De saus

2 stappen

1 / 2

Breng de visfumet aan de kook met de room en laat ongeveer 10 minuten inkoken. 

2 / 2

Haal van het vuur en voeg de mosterd en de graanmosterd toe.

De zalmfilets

3 stappen

1 / 3

Leg de filets  in een ingeboterde braadslede.

2 / 3

Overgieten met 1 dl visfumet en 30 minuten laten garen in de oven op 200 graden.

3 / 3

Schik de zalm op een warm bord, op een spiegel van warme saus, versier met de tomaten, tuinkers en citroen plus de tuinkruidenpuree.

Laat het smaken.

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd. Het bijzondere is de lange kooktijd van de zalm. Ik vind het persoonlijk nog lekkerder als zalm wat korter bereid wordt en vanbinnen nog wat rauw is, maar hey, dit is mama’s recept, en geloof me, het is heerlijk!

Het is een van de vele klassieke recepten van mijn mama in “Mijn Mama’s Kookboek”, een bijzonder kookboek met de lekkerste recepten van mijn mama en mijn meme, afgewisseld met nieuwe varianten van mij. Het boek is nog steeds te koop op www.silenro.be

Bereiding

Tuinkruidenpuree

  1. Kook de aardappelen gaar.
  2. Maak er puree van, met ei, boter, melk, peper, zout en muskaatnoot.
  3. Hak de peterselie, kervel en bieslook fijn. 
  4. Meng de kruiden onder de puree en hou die warm.

De saus

  1. Breng de visfumet aan de kook met de room en laat ongeveer 10 minuten inkoken. 
  2. Haal van het vuur en voeg de mosterd en de graanmosterd toe.

De zalmfilets

  1. Leg de filets  in een ingeboterde braadslede.
  2. Overgieten met 1 dl visfumet en 30 minuten laten garen in de oven op 200 graden.
  3. Schik de zalm op een warm bord, op een spiegel van warme saus, versier met de tomaten, tuinkers en citroen plus de tuinkruidenpuree.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer